Московски: Заради реформи без пари, инвестиционната програма на БДЖ изостана

6839
Московски: Заради реформи без пари, инвестиционната програма на БДЖ изостана
Снимка: БГНЕС

Що се отнася до БДЖ, реформите се правят с пари. През изминалия мандат се опитахме да направим реформи без пари и предприехме непопулярните действия. Така изостанахме в реализиране на инвестиционна програма. Това заяви днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС.

Вече е написана нова стратегия за железницата, която ще бъде гласувана в Народното събрание (НС), каза Московски.

"Действително е неприемливо и от страна на синдикатите, и от страна на работещите да се предприемат мерки само в едната посока. Това не е и разумно. Съкращенията и оптимизацията не са реформа. Че трябва да се направят, трябва, но те се правят с инвестиционни дейности", подчерта транспортният министър.

Московски инспектира гара след гара, заканва се да няма милост за закъснения с работа

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заедно с кмета на община Бургас Димитър Николов н...

Вчера от "Холдинг БДЖ" съобщиха, че трябва да платят 91 млн. лв. главници и 12 млн. лв. лихви ще изплати на кредиторите си през тази година.

През май и юни предстоят плащания на около 15 млн. лв. главници и лихви към германската KFW, кредиторите по Втория облигационен заем и "Еврофима". В сумата от 103 млн. лв. влизат и 40-те млн. лв., които бяха заделени от субсидията за "БДЖ-Пътнически превози" за плащане към кредиторите.

ДЖ помага за своето ликвидиране, а не за своето развитие", коментира за Actualno.com Християн Кръстев, изпълнителен директор на холдинг "Български държавни железници" ЕАД до ноември 2014 г. По думите му анализът за трите месеца, който има в БДЖ като натоварване, показва, че има спад с 30%.

"Политическата програма, която е изготвена в двете компании и обобщена в Министерство на транспорта няма начало и край. Вътре има теми, които са обсъдени, има предложения, има някакви решения, които се прехвърлят от болната на здравата глава", смята Кръстев. По думите му за БДЖ предлагат да бъде прехвърлена голяма част от дейността в НКЖИ, като няма анализ какво ще струва това на железопътна инфраструктура и какво струва в момента на БДЖ.

Всички влакове ще спират на новата спирка "Искърско шосе"

От 15-и април всички бързи и пътнически влакове, които преминават в участъка между гарите Подуяне и Искър, вече ще спират на новооткр...

 

Днес Московски коментира още, че пред ръководителите на полети вече съществуват много предизвикателства. Навлизат дроновете и има много дебати относно начина на интегриране на отделните системи. Той каза също, че държавите в Европа имат един модел, а извън Европа – друг. "Това е една от най-важните теми и мисля, че приемането на закон за дроновете ще бъде съществена част от дискусията на конференцията на ръководителите на полети", каза Московски.

Министърът увери, че предвиденото увеличение на персонала в авиацията до 2017 г. няма да бъде изкуствено. Причина за това е, че увеличаването на въздушния трафик води след себе си и до увеличаване на приходите от такси.

Програмата СЕЗАР допълнително оптимизира мрежата за въздушни трасета и носи реални ползи за партньорите, каза  Ивайло Московски, цитиран от агенция "Фокус". Министър Московски заяви, че ръководството „Въздушно движение” ще продължи да бъде част от изпълнителното ниво на разгръщането на програмата СЕЗАР, като вече са проведени поредица от срещи с управителите във връзка с разгръщането й по време, на които са очертани възможностите за бъдещо сътрудничество.

„Ключов момент за развитие на един от приоритетните проекти за нашата страна е успешното въвеждане в края на миналата година на два трансгранични сектора между България и Румъния. Това е първото установяване на трансгранични сектори в рамките на функционалните блокове на въздушното пространство“, обясни министърът. Той каза още, че тази инициатива допълнително оптимизира мрежата за въздушни трасета, носи реални ползи и е демонстрация между партньорите.

Московски: БДЖ и НКЖИ не могат да се слеят

Министърът на транспорта Ивайло Московски не вижда вариант за евентуално сливане на БДЖ и НКЖИ. Това стана ясно от днешното заседание...

"В рамките на оперативната програма колегите от ръководство въздушно движение продължават с внедряването на елементи за свободно планиране на маршрута и обслужването на линии и за предаването на данни между пилотите и земята, като част от междинната програма за разгръщане на СЕЗАР, програмата за развитие и внедряване на единното европейско небе“, заяви Московски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика