Ножицата между бедни и богати у нас се разтваря все повече

5543
Ножицата между бедни и богати у нас се разтваря все повече
Снимка: iStock

Въпреки, че богатството на българите е нараснало значително през последното десетилетие, ножицата между бедни и богати продължава да се разтваря.

Благосъстоянието на българите се е подобрило значително през последните 10 години, като нетните активи бележат почти троен ръст от 2011 до 2021 година и достигат до 11 410 евро на глава от населението, отчита доклад на компанията за застраховане на търговски кредити Allianz Trade, цитиран от БТА.

Проучването по темата обхваща близо 60 държави от цял свят. България се нарежда на 36-то от 57 места в класацията по показателя нетни активи на глава от населението.

Анализаторите на Allianz Trade обръщат внимание и на паралелната тенденция за увеличаване на разликата между бедните и богатите у нас. Сравнение между 2011 и 2021 година показва, че делът на активите на средната класа в България намалява с над 2 процента. Въпреки че за момента той остава сравнително висок - на нива над 40 на сто, според експертите това са знаци за "пропукване" на модела на равномерно разпределение на богатството.

Тази тенденция е и причината България да губи над 10 позиции в класацията по индикатора на Allianz Trade за равномерно разпределение на богатството (Allianz Wealth Equity Indicator) за последните 10 години. Индикаторът е комплексен, разработен на базата на пет основни параметъра, за да потърси обективен измерител за разпределението на богатството в различните държави.

МВФ: Реформа на плоския данък може да намали неравенството в България

Подобен е трендът и в други държави от бившия социалистически блок, като Чехия, Унгария и Словения. На челната позиция е Нидерландия, като добър модел за разпределение според анализаторите е постигнат и в Норвегия, Дания, Латвия и Израел. Очаквано с много неравномерно разпределение на активите се отличават държави от Латинска Америка, както и ЮАР, САЩ и Русия.

Според изследването въпреки ръста на цените на имотите, у нас приходите позволяват по-лесно придобиване на жилище в сравнение с повечето държави в ЕС и Северна Америка. Сравнителен анализ показва, че съотношението е по-благоприятно за гражданите на Италия, Финландия и Сърбия, но е значително по-тежко в Германия, Обединеното Кралство, САЩ, Канада и Португалия.

Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Последни сме по материално благосъстояние в ЕС

България е последна по материално благосъстояние в Европейския съюз през 2020 година, сочат данните на европейската статистическа служб...

В световен план нарастването на активите на населението е отчетливо с двуцифрен ръст през всяка от последните три години. През 2021 година с пореден скок от 10,4 на сто, предизвикан основно от хиперактивността на фондовите пазари, захранвана от фискална политика, общата брутна стойност достига 233 трилиона евро. В района на ЦИЕ се отчита дори още по-сериозен ръст на активите на населението от 12,2 на сто. Рекордьори обаче са в региона на Северна Америка с увеличение от 12,5 на сто, което затвърждава и позицията им на най-богатите хора в света с брутни финансови активи на глава от населението от 294 240 евро спрямо средно 41 980 евро в световен мащаб.

Вече изоставаме повече от Румъния, отколкото от Гърция

Анализаторите на Allianz Trade предупреждават, че 2021 година ще е последната с такава възходяща тенденция заради сериозните промени в световен мащаб. Войната в Украйна и възстановяването от коронавируса предизвикаха сериозна инфлация, проблеми в енергетиката и хранителните продоволствия, както и промени във фискалната политика.

Затова 2022 година ще нанесе удар върху активите на домакинствата по света, като се очаква те да загубят средно около една десета от богатството си. Това се комбинира и с притеснителната тенденция за сериозно увеличение на дълговете на домакинствата, които през 2021 година достигат до 52 трилиона евро в световен мащаб.

Още: Богати ли сте? Ново проучване определя какво означава да си богат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика