Около 90% от фирмите все още не са избрали нов доставчик на електроенергия

1805
Около 90% от фирмите все още не са избрали нов доставчик на електроенергия
Снимка: iStock/Guliver

9 от 10 малки и средни фирми и други небитови потребители, които от 1 октомври излязоха на свободния пазар на електроенергия, не са избрали конкретен търговец, който да им доставя тока, съобщава „Монитор“. По данни на КЕВР от лятото броят на тези небитови абонати, подлежащи на излизане от регулирания пазар, където бяха заедно с домакинствата и се захранваха от мрежата за ниско напрежение, е бил около 490 000.

Сега само около 53 000 от тях са избрали доставчик с който имат договор. Част от останалите са прекратили дейността си. По данни от трите електроразпределителни дружества бройката им е между 30 000 и 40 000. 90-те процента фирми, избрали да изчакат с избора си на търговец в следващите девет месеца до края на юни, получават електроенергия по типови договори от някое от трите електроразпределителни дружества. Те са били към тях, докато са били заедно с домакинствата на регулирания пазар.

Експерти предупреждават за подвеждащи практики на свободния пазар на ток, на който малките фирми трябва да излязат

До 1 октомври 2020 г. всеки стопански потребител трябва да излезе на свободния пазар на електроенергия. Това означава, че от тази дата ...

По информация от „ЧЕЗ Електро България“ близо 5% от небитовите абонати са избрали дружеството за свой търговец – доставчик на електроенергия на свободен пазар, а малко под 3% са сключили договор с друг търговец. Зорница Генова, член на УС на ЧЕЗ, поясни, че общо небитовите потребители ниско напрежение на ЕРП-то, обслужващо Западна България, са около 150 000. Според нея този нисък дял е избор на клиентите, като вероятно се дължи на това, че остават 9 месеца до крайния срок - 30 юни, в който да направят своя избор. По думите й въпросните абонати до 10 юни трябва да са си избрали конкретен търговец, защото заявленията за пререгистрация се приемат до десето число на предишния месец.

От „Енерго-Про“ също припомнят, че останалите потребители, неизбрали конкретен търговец, също са на свободния пазар, но се снабдяват по типов договор от досегашния си доставчик - съответното ЕРП. Преди Нова година се очаква КЕВР да пусне платформа, на която да се обявят цените на различните доставчици. Малкият брой избрали конкретен доставчик може да се дължи и на очакването да излезе въпросната платформа. От електроразпределителното дружество, снабдяващо района на Североизточна България, поясниха, че около 101 000 са небитовите абонати на дружеството, захранвани с ниско напрежение, които от миналия четвъртък са излезли на свободния пазар. Само 14 000 от тях или към 14 на сто са направили окончателен избор на търговец, от когото да купуват електроенергия. По данни от дружеството общо небитовите потребители, обслужвани от него, са почти 148 000. 

От ЕВН информират за около 28 000 обекта на фирми, които се захранват от избран търговец. Най-много са те в Пловдив, Бургас и Стара Загора. По данни от дружеството за Югоизточна България делът им е към 15% от всички 184 000 небитови потребители. 

Според Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, слабият засега интерес от страна на небитовите потребители ниско напрежение да си изберат търговец е резултат от несвършената работа от страна на институциите за разясняване на тези абонати какво могат да правят. „Асоциацията прави няколко пъти семинари и имаше много въпроси от малките фирми, получили уведомления за преминаване на свободния пазар. У тях бе създадено усещането, че едва ли не ще останат без ток от 1 октомври. След това стана ясно, че ерепетата също имат търговски дружества, които могат да станат доставчици. Този дял от над 85%, който в момента е още при ерепетата им, дава да организират внос на евтин ток, но едновременно с това и да избутат цената, накъдето си поискат нагоре. Накрая всичко се плаща от потребителя“, смята експертът.

Какви ще са цените на тока през следващите 12 месеца?

С последните промени в Закона за Енергетика небитовите потребители на ниско напрежение ще трябва да напуснат регулирания пазар и да скл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика