Папазов: Искаме ясни правила от Турция за превозвачите, без да има промени

20741
Папазов: Искаме ясни правила от Турция за превозвачите, без да има промени
Снимка: БГНЕС

Тук не става въпрос за търговска война, бизнесът защитава интересите си. Ние искаме правила от турската страна и правилата да не се променят постоянно, заяви пред Дарик радио министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, предаде БГНЕС.

Доста камиони вече са се събрали на българо-турската граница, тъй като не се признават нашите двустранни разрешителни. Но мисля, че в рамките на тази седмица ще решим този въпрос, каза Папазов. Според мен и българската, и турската страна губят. Номерът е ние да направим това, че да защитим нашия бизнес, и турската стана също, добави той.

Аз мисля, че с отстъпки от наша и от тяхна страна ще се реши проблемът, категоричен е министърът. Днес, в 11 часа, администрацията има среща с нашия бранш, след което ще решим какво ще правим, уточни той.

Транспортният министър обясни, че разрешителните са транзитни, с които турски превозвачи могат да минат през територията на България. Имаме и т.нар. разрешителни за трета страна, които са за товара, чиито произход не е нито България, нито Турция, например превозвачът отива до Иран. За трета страна нашите разрешителни са 1100, ние искахме тези разрешителни да са повече, общо да станат 3000. Те също имат 1100 разрешителни за трети страни. Тук вече започва влиянието на бизнеса на двете страни. Ние се опитваме да защитим нашия бизнес, каза още веднъж министър Данаилов.

Той заяви, че от министерството още миналата година юни месец няколкократно са искали преразглеждане на квотите, но това искане не е било удовлетворено. Ние сме предоставили 15 000 разрешителни на Турция, 5000 преди Нова година и 10 000 в края на януари. "Мислим, че тази седмица, особено след срещата с посланика на Турция, ще разрешим въпроса. Искаме трайно да се реши този проблем", категоричен е министърът.

Железопътна инфраструктура, вот на недоверие, електронно правителство

За последния случай, при който бяха откраднати железопътни траверси и заради това товарен влак дерайлира край Яна, Данаил Папазов посочи, че е абсолютно задължително в НК да се прецизира какво е железопътна инфраструктура, да се прецизира абсолютно точно, защото това един добър адвокат може да го интерпретира много добре в полза на престъпника. Папазов смята, че трябва да се залага повече на превенцията при справянето на проблема с кражбите на железопътна инфраструктура. Една от мерките, които се предлагат, е видео наблюдението.

За вота на недоверие, който ГЕРБ мислят да внесат за несправяне на правителството с националната сигурност, министър Папазов е абсолютно убеден, че този вот за министъра на вътрешните работи ще е много лесен, защото, според него, Цветлин Йовчев се справя добре. "Действията, които господин Йовчев предприема са много адекватни", заяви транспортният министър.

За електронното правителство Папазов каза, че е много трудно да се намерят добри специалисти. Според него много малко остава да се въведе електронното правителство. Непрекъснатата реорганизация на администрацията и непрекъснатите новости в технологии забавят процеса. Папазов заяви още, че подкрепя електронното гласуване, но "за да стигнем дотам, доста неща трябва да направим".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика