Спряха мощности заради ниско потребление и слаб износ на ток

7686
Спряха мощности заради ниско потребление и слаб износ на ток
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Заради ниското потребление на ток в страната и малкия износ, част от производствените ни мощности са спрени.  Ремонтираният хилядамегаватов 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да бъде натоварен изцяло след включването му в електроенергийната ни система, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

В момента потреблението на ток се движи между 3 000 и 4 000 мегавата, а износът е около 600 мегавата. Това ниско потребление и малък и износ са и причината част от блоковете в някои от най-големите ни ТЕЦ-ове да не работят, заяви изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов,

Енергийните абсурди - нямаме план за нова ядрена мощност

В плана на ЕСО не е предвидено да се строи нова ядрена мощност. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев в коментар за последни...

"Притесненията са, че при такова потребление производството, което можем да си позволим, трябва да отговаря на него, което ще рече, че евентуално биха могли да се наложат ограничения на производствени мощности. Такива в момента ограничения има, работят 4 от 8-те блока в "Марица Изток 2" два блока не работят и в "Марица Изток 3 Контур Глобал"", каза Йотов.

По същата причина и 5 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще заработи, но не с цялата си мощност. "Прогнозите водят до един извод, а той е, че може ди ще се наложи непълно натоварване на блока на АЕЦ "Козлодуй", който по план трябва да влезе в паралел с електроенергийната система на 20 май. До 700 мегавата ще бъде максимумът на натоварването на ремонтирания блок", каза още Иван Йотов. 

Според Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, спадът в потреблението на ток е сходен на предходните години. По думите му, това е очаквано като се има предвид неголямата промяна в икономическата ситуация:

"Оживлението де факто е от последните няколко месеца, но заедно с него има и промяна в цените, които тръгнаха нагоре и съответно новия искания за повишаване на цените на електроенергията", каза той. По думите му очакванията на хората са свързани с по-високи цени, което означава и продължаващи опити да бъдат намалени тези разходи като се намалява потреблението. Според експерта дългосрочните фактори, които влияят и не трябва да се забавят, като по-енергийноефективни уреди и търсене на начин да се намали електропотреблението чрез различни методи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика