Със скандал верига за бързо хранене поиска оставката на шефа на БАБХ

14091
Със скандал верига за бързо хранене поиска оставката на шефа на БАБХ
Снимка: БГНЕС

Абсурдно е това, че БАБХ вчера (21 май) ни обвини, че нямаме устройство за топло вода в цеха за месо. Това заяви адвокатът на „Аладин фуудс” след скандала, който избухна вчера (21 май) между фирмата и Българската агенция по храните (БАБХ).

В отговор пред Нова телевизия председателят на БАБХ Пламен Моллов посочи, че това устройство било монтирано веднага след проверката на агенцията. Не знам как може да не е изпълнено изискването, за да се издаде разрешително за цеха  – питайте моя предшественик, заяви Моллов. Това е абсурдно, отвърнаха от „Аладин фуудс”.

Верига за бързо хранене обвини агенцията по храните в изнудване

Веригата за бързо хранене "Аладин Фуудс" ООД и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се обвиниха взаимно и влязоха в пр...

Ако има доказателства за рекет, нека г-н Аладин Харфан (бел. ред. – собственикът на фирмата) ги покаже, призова шефът на БАБХ. Самият Харфан обвини Молов, че чрез свои служители е искал среща, за да вземе подкуп. Моллов призна, че среща е имало, но защото Харфан я е искал многократно. Има запис на срещата, който е в МВР и какво е говорил служител на БАБХ, за да се уреди срещата.

Покажете ми един сигнал срещу „Аладин фуудс” от 11 млн. клиенти, които имаме, възмути се Харфан. Моллов заяви, че сегашният сигнал е дошъл по линия на „Икономическа полиция”. Той е за незаконна преработка на месо. Има затворени мощности заради недоказан произход на суровина, фирмата за кратко време се поправя след това, обясни Моллов. При всяка следваща проверка може да се окаже, че вече всичко е наред, добави шефът на БАБХ. Но три пъти в една година „Аладин фуудс” има нарушение за проследимост – не знаем от какъв продукт е произведено месото, което продава компанията, каза Моллов. От „Аладин фуудс” извадиха протоколи на БАБХ, които доказват противното. Вие сте корумпиран държавен служител, категоричен беше Аладин Харфан, който поиска среща със земеделския министър Десислава Танева. Убеден съм, че има замисъл да бъда махнат и г-н Харфан е използван за тази цел.

По думите на Моллов на срещата с него Харфан е искал да му бъде обяснено как да си подобри производството. Според Моллов „Аладин фуудс” искали проследяемост на производството и за това можело да помогне БАБХ.

Няма констатация за недоказан произход на наши продукти, подчертаха отново от „Аладин фуудс”. От компанията обявиха за тотална лъжа снимките с месо, в което има бели червеи. Защо не казахте, че тази констатация за месото с червеите е от кошче за боклук, а не от склад за съхраняване на месо, нападнаха Моллов от компанията. Нека покажем протоколите – няма салмонела, няма наличие на Ешерихия коли, заявиха от „Аладин фуудс”. Моллов не отрече, но посочи, че имало доказана липса на проследимост на продуктите. Г-н Моллов твърди, че вземаме месо без фактури, обясни адвокатът на фирмата. Никъде в протоколите на БАБХ не се посочва, че има липса на произход на продукти, добави юристът.

Непълно етикетиране и липса на документи за произход по пазарите у нас

Продължават масовите проверки на пазарите и тържищата у нас. Сред най-често констатираните нарупения са непълното етикетиране и липсата...

Няма никаква гаранция къде е произведен продуктът, това заплашва здравето на всички потребители. Много се загрижихте за здравето година след като заговорихме за корупция. Оказа се, че „Аладин фуудс” е подала сигнал срещу БАБХ и оттогава, допреди десетина дни нямаше констатирани съществени пропуски, казаха от фитмата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com