X
 
 

Борят измамите с 11 млн. варианта на матурите

1222 0
photo of Борят измамите с 11 млн. варианта на матурите
Снимка: БГНЕС

Над 11 милиона варианта за тестове ще гарантират, че няма да има опити за измами на тазгодишните матури.

Външното оценяване на учениците след седми клас и зрелостните изпити ще обхваната над 100 хил. ученици само тази седмица. Изпитите ще започнат в петък с матурата по български.

Втората матура - по предмет по избор, е на 22 май. На същите дати е насрочено и националното външно оценяване по български и математика за седмокласниците. По-малките ще имат и изпит по чужди езици на 29 май.

64 000 четвъртокласници се явяват на външно оценяване по български език

63 932 ученици от четвърти клас трябва да се явят на 10 май на национално външно оценяване (НВО) по български език и литература. Изп...

Тазгодишните матури за първи път официално ще бъдат разделени на модули като мярка срещу преписвачите. Учениците ще могат да излизат от стаята едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си. Отделните части ще имат различна продължителност, като цялата матура ще трае 4 астрономически часа. Абитуриентите трябва да пишат само с черен химикал (а седмокласниците - със син). Иначе новости в учебно-изпитните програми за матурите няма, като максимумът за всеки изпит ще е 100 точки, съобщи в. "Сега".

Притеснителната тенденция все по-малко младежи да се явяват на зрелостните изпити се затвърждава и тази година. Заявления за участие на първата задължителна матура по български език и литература са подали 52 553 души, като тук влизат и хората, които не са успели да положат изпита през минали години. При 54 346 души випуск това означава, че поне около 2000 зрелостници, завършващи т.г. средно образование, няма дори да се пробват на изпита. През миналата учебна година заявления за матурата по български подадоха 52 хил. младежи, с около 1000 по-малко от випуска, който тогава бе 53 298 души. Реално на първата матура пък се явиха едва 47 хил. души (а на втората - 48 хил. души).

53 340 младежи пък са подали заявления за участие във втората матура на 22 май т.г. Както и м.г., предметът "биология и здравно образование" е най-желан за втори зрелостен изпит, предпочетен от 14 053 души. На второ място е английският език, избран от 11 616 абитуриенти. За първи път тази година дванадесетокласниците от професионалните гимназии и паралелки ще имат възможност да избират дали да полагат втората задължителна матура по общообразователен предмет, или вместо нея в дипломата им да се впише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация.

И да пропуснеш матурата след седми клас, пак можеш да кандидатстваш за гимназия

Националното външно оценяване (НВО) вече няма да е последно и непреодолимо препятствие за влизане в гимназия. Досега децата, които имат...

Новости има и при седмокласниците. По данни на МОН завършващите седми клас са 56 639. Те ще бъдат оценявани в точки вместо в оценки, като резултатите им ще служат за вход в профилираните и професионалните гимназии в 8-и клас. Препитванията по природни и обществени науки (каквито имаше досега) отпадат и така изпитите за тях се намаляват от пет на три - по български, математика и чужд език. Те пак ще са от два модула, които вече няма да се наричат "национално външно оценяване" и "допълнителен", а "първи" и "втори" модул. Времетраенето остава същото - съответно по 60 и по 90 минути, както и максималният брой точки, който може да бъде постигнат - 65 т. за първия модул и 35 т. за втория модул.

Изпитният маратон ще приключи през юни - с изпита по чужд език за осмокласниците (с интензивно изучаване на чужд език), който е на 23 юни, и с изпита по онлайн оценяване на дигиталните компетентности на десетокласниците, насрочен за 12-16 юни.

 

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 20 юни

Овен През този ден се постарайте да не предадете нечие доверие.  Колкото и да ви е трудно ще трябва да се въздържите да не издаде...