Българчетата в Сърбия отново няма да учат по учебници на майчин език

2964
Българчетата в Сърбия отново няма да учат по учебници на майчин език
Снимка: БГНЕС

Българчетата в Сърбия пак няма да имат учебници на майчин език. Това се разбра от среща между представители на нашето малцинство там и депутати от комисията за българите в чужбина, проведена миналата седмица.

Конституцията на Сърбия гарантира правото на всички етнически групи да възпитават и образоват децата си на майчин език. Осигуряването на учебници е задължение на сръбската държава, което обаче тя не изпълнява, обясниха участници в срещата. Белград е отказал и да приеме учебници от България. В крайна сметка е решено да се преведат сръбски учебници на български и дори вече има няколко пилотни бройки. Темпът обаче е толкова бавен, че може и за учебната 2016-2017 г. да няма учебници, заяви шефът на агенцията за българите в чужбина Борис Вангелов, цитиран от в. "Сега".

Вариант "може би" за новите учебници за I и V клас - или от 1 септември, или догодина

Ако новите учебници за първи и пети клас не бъдат готови до 1 септември тази година, влизането им в сила ще бъде отложено с една година...

Според МОН все още тече подготовка да се направи смесена комисия на експертно ниво със Сърбия. Тази комисия трябва да търси решение на проблема. Представителите на външното министерство пък излязоха с екстравагантна идея - да се осигурят електронни учебници като временна мярка. "Вкъщи децата могат да си четат на таблета някакъв апокрифен учебник. Проблемът е да се утвърди такъв, с който да учат в училище", нахока ги шефът на парламентарната комисия Румен Йончев.

Присъстващите представители на българската общност от своя страна се изпокарахадали учебниците са им приоритетен проблем, или не. До общо решение не се стигна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com