България не иска да приобщава бежанци, но ще интегрираме децата им

2633
България не иска да приобщава бежанци, но ще интегрираме децата им
Снимка: iStock/Guliver

Докато и през тази седмица върви скандалът с отмяната на постановление 208 - за интеграцията на бежанци, с което се даваха пари на български общини, ако те представят план за интегриране на получили статут на бежанци в България хора, вече излезе друго предложение - за интеграция на децата на бежанци. Припомняме, че според обещание на правосъдното министерство постановление 208 ще бъде редактирано и пуснато за обществено обсъждане утре, 7 април.

Предложението представлява наредба за приемане и обучение на децата на бежанци, като тази наредба вече е подписана от просветния министър Николай Денков. Наредбата е публикувана на сайта на Министерството на образованието (МОН).

МОН ще помогне на Марсело да продължи образованието си във Великобритания

Правителството одобри изплащането левовата равностойност на 8880 британски лири чрез бюджета на Министерството на образованието и наука...

Според документа децата на бежанците имат право на безплатно образование в държавните и общински детски градини и училища, като биват приемани над утвърдения план-прием. За записване родителите трябва да подадат заявление до регионалното управление по образованието, както и да попълнят карта за образователното ниво на детето си. Картата е неразделна част от протокола за проведено събеседване, с който специална комисия ще насочва децата в кой клас да бъдат записани, както и дали е необходимо допълнително обучение по български език и по други учебни предмети. Именно по отношение на нивото на владеене на български език родителите/настойниците ще трябва да дадат предварително информация - доколко детето владее родния ни език.

Преди записването е необходимо да се посочи също последната завършена група, клас, етап или степен на образование, профил или професия, както и предпочитания в кой клас да бъде записан ученикът. Специална комисия в училище предлага също и в какъв профил или специалност от професия да учи детето, както и формата на обучение - задочна, индивидуална, самостоятелна или вечерна.

Българските училища ще могат да приемат желаещите да учат чужденци през цялата година, но не по-късно от 30 дни преди края на втория учебен срок.

Към ноември, 2016 година, едва 55 деца на бежанци ходеха на училище, основно в София, припомня в. "Сега". Само 10 ходят на курсове по български език.

Над 50 000 зрелостници ще се явяват на матурите през май

Над 50 000 дванадесетокласници се очаква да се явят на държавните зрелостни изпити през май 2017 г. На 17 март т.г. изтече крайният сро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com