Да учим уроци докато играем игри? Защо не?

2415
Да учим уроци докато играем игри? Защо не?
Снимка: Клет България

Всички някога сме играли игри, даже някои продължаваме да го правим и в по-напреднала възраст. Но възможно ли е учениците в класните стаи и тези от вкъщи, да възприемат уроците си по един забавен и развлекателен начин благодарение на игрите? Може ли геймификацията да е инструментът за тази цел?

Родени с видеоигри 

Сега можеш да учиш всичко безплатно!

Живеем в красиви времена - във времена, когато знанията и ученето са достъпни за всички, на практика без ограничения. Интернет може да ...

Първо нека обърнем внимание на един интересен факт. Масовата революция на видеоигрите в световен мащаб започва през 80-те години на 20 в., когато генерацията на Милениалите започва своя живот, закърмен с всякакви достъпни видеоигри. Приблизително 40 години по-късно, те вече имат възможността да създадат следващото поколение ученици, започващи своето първо важно образование. Това от своя страна дава повод да вярваме, че видеоигрите всъщност са “заложени” генетично във всеки един бъдещ ученик.  

Като цяло видеоигрите носят редица предизвикателства пред всеки ученик, поради възможността да се включи във виртуалното приключение и да разреши проблемите, които възникват, по един по-креативен и субективен начин. Благодарение на това, базираното на игри обучение увеличава както ангажираността, така и концентрацията, защото предлага преживяване, което всъщност е предизвикателно и приятно. 

Стъпка напред 

По този повод от издателство Клет България проведоха поредния уебинар част от образователния форум Е-Академия на тема “Геймификация на образованието”. Нейн гост-лектор бе един от пионерите на този тип обучение - доц. д-р Тодор Ялъмов. Доцент в Стопански Факултет на Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, той разполага с докторска степен по администрация и управление, както и с магистърска степен по математика, философия и икономика на управлението. През 2014 г. провежда първия уъркшоп - Coder Dojo в София, където преподава лекции и семинари на ученици от различна възраст свързани с IT и програмирането.  

Децата чупят бариерата в ученето на английски език

Най-вълнуващите дни в живота на всеки ученик е моментът, в който отива на състезание и става част от нещо по-голямо. Усеща значението и...

По време на  онлайн събитието, доц. д-р Ялъмов сподели някои от най-задължителните стъпки, които превръщат едно образование в успешна геймификация. Част от посланията, които той отбелязва като: “Да играем е забавно, но да правим игри е още по-забавно”, или “Да бъдеш учител е привилегия, която трябва да предоставяме от време на време и на децата”, рефлектират успешно върху цялостната концепция за едно по-развлекателно и забавно образование.  

“Много учители вече споделят мнение, че една видеоигра, каквато е например Minecraft, кара учениците да споделят и комуникират помежду си теми различни от самата игра. Така че тя спокойно може да бъде използвана в часовете като Компютърно моделиране, защото начинът, по който се правят програми в Minecraft, е абсолютно същият какъвто е в една IT компания, например”- споделя доц. д-р Ялъмов.  

Друг любопитен пример можем да видим в учениците, които са изпитвали затруднения с учебния предмет биология. Когато започват да играят дадена игра, като  Minecraft (мултиплейърна видео игра, изградаена по модел на реалния свят), те започват да коментират и споделят различни начини и процеси, по които те са развили своята биологична част. По този начин те търсят мнение освен помежду си, така и от външни хора, за всичко свързано с биологията като цяло.  

Тази есен очаквайте следващия любопитен уеб семинар, част от образователния форум Е-Академия, на издателство Клет България, като повече актуална информация можете да намерите на сайта на издателството

Как различните зодиакални знаци учат най-добре?

Отново настана време за дистанционно обучение и решихме да пуснем една тематична статия за това как различните зодии учат най-добре.&nb...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com