Денков увери: На 15 септември всички ученици и учители ще имат учебници

2634
Денков увери: На 15 септември всички ученици и учители ще имат учебници
Снимка: БГНЕС

За началото на учебната година всички учители и родители ще имат учебните материали, обяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. До 26 април е срокът за проектите за учебници, които след това трябва да бъдат печатани. На 15 септември децата и учениците ще имат учебните материали.

Ако има някъде забавяне, разбрали сме се с издателите да подготвят печатни материали, с които учениците и учителите да започнат първите дни от учебната година. Рискът да няма учебници за новата учебна година според мен е нулев, уточни още проф. Денков.

В момента в 20 професионални гимназии у нас има дуално обучение

В момента в 20 професионални гимназии у нас има дуално обучение, колко още ще се включат зависи от заявките, а ще отворим през 2017 г...

Агресията в училище

По рано в ефира на БНТ учителите от столичното 52-о училище призоваха за разбиране и човечност след трагедията със загиналото момиче при инцидент.

Учителите заявиха, че справянето с агресията в училище става с общи усилия на всички. Според преподавателите този инцидент, който се е случил, е един нелеп инцидент. Те апелират за конкретни промени в нормативната база основно по линия на санкциите, които се налагат на учениците. За учениците от първи до четвърти клас единствената санкция, която може да бъде наложена за по-сериозно провинение, е забележка или преместване в друго училище. А при второто това зависи и от съгласието на родителя, коментират учителите от столичното 52-о школо.

Учителите апелираха към министъра на образованието и науката да направи нещо кардинално, макар че сега управлява временно правителство. Преподавателите апелираха и да се промени наредбата за приобщаващото образование. Те заявиха, че са с вързани ръце. Учителите коментираха и че връщането на проблемните деца в едно нормално училище също е голям проблем.

По думите на министър Николай Денков Наредбата за приобщаващо образование трябва да се промени в две посоки. В нея не е достатъчно добре разписано какво да прави учителя, когато се появи проблемен ученик. В тази ситуация учителят няма много механизми. Трябва да се класифицират и проблемните деца, с които да работят психолози и възпитатали и когато те са готови, да се върнат отново в клас. Ние няма къде да ги сложим тези деца, отбеляза министър Денков. Единият проблем в Наредбата е липсата на координация между институциите. Второто е, че наредбата трабва да даде повече права върху учителите и повече, бих казал, натиск върху родителите, които не съдействат, уточни проф. Денков.

Денков: Учители и родители да се обединят срещу агресията у децата

Учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. На първо място трябва да се осигурят ...

Учителите и сега са оставени сами да измислият как да подходят и към родителите. По дългосрочните мерки вече са свързани с планиране на бюджет. Тогава трябва да бъдат вкарани специалисти, които да работят с проблемните деца.

Дуалното образование

Над 400 деца са включени в дуално образование и обучение. Идеята е да разширим постепенно обхвата, използвайки опита на вече подготвените. Министерството на образованието и науката използва методики от Австрия, Германия и Швейцария и работим за това да привлечем повече деца в дуалното обучение, коментира Денков. Тук не прехвърляме цялата специфична експертиза върху учителите, а има ментори от различните фирми, които обучават учениците.

Приемът във висшите училища

Приемът в университетите трябва да бъде променен. Трябва да се елиминира прекалено големия брой завършващи висшисти. Има твърде много студенти в някои направления, които след това само 20%-30% работят на позиция за висше образование, коментира Денков.

Кунева видя мръсна игра за европарите за наука, иска ГЕРБ да каже за учителските заплати

Една от лъжите, които плъзнаха покрай ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", е, че тя е спряна. Програмата не е спряна, но за...

Затова с приема, който правим сега за месец април, е да намалим броя студенти там, където има голям излишък. Но освободените пари ще се използват, за да се насочи финансирането там, където е по-ниско за един студент, стана ясно от думите на министър Денков. Така висшите училища ще се фокусират върху качеството. Стимулите към висшите училища вече са свързани с това да реализират своите студенти, за да имат по-голяма субсидия, уточни още Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com