Дисциплината в училище е нерешим проблем

38714
Дисциплината в училище е нерешим проблем
Снимка: Getty Images/Guliver

Дисциплината е нерешим проблем за МОН дори след проведената онлайн анкета, която целеше експертите от министерството да се запознаят с общественото мнение по спорни въпроси около образователните реформи.

„Най-трудният отворен въпрос в анкетата се оказва този за подобряване на дисциплината в училище. Всеки казва, че дисциплината трябва да се подобри, но мненията са много и разнообразни, понякога твърде крайни, които не можем да приемем“, обясни министърът на образованието Анелия Клисарова. Част от предложенията и процентът на подкрепящите ги анкетирани гласят:

Изключване от училище - 21,1%

Полагане на общественополезен труд - 16,3%

Финансова санкция за родителите - 13,2%

Преминаване в платена форма на обучение - 0,4%

Бой - 0,2%

Забрана за кандидатстване във вуз - 0,2%

Министър Клисарова допълни, че е поставяла този въпрос и при многобройните си срещи с учители, но по думите й и тогава не се е стигало до общо решение. „Всички говорят, че това е особено важен въпрос, но когато попитам как да постигнем подобряване на дисциплината в училище, единно или поне близки мнения няма“, обясни тя.

"Получихме и много мнения на обявения имейл, както и на хартиен носител. Сред отговорилите преобладават учители, родители, но и хора, които не са свързани пряко с образованието. Участниците се представят като хора с висше образование, в активна възраст, със задоволителен и среден социален статус“, каза Клисарова.

Тя обясни още, че въпросите, по които все още има противоположни мнения, отново ще бъдат публикувани на електронната страница на МОН през следващата седмица, за да могат хората да се произнесат по тях.

Според резултатите 68,8% от участвалите предлагат учениците в начален етап да се явяват на поправителен изпит и да повтарят класа, ако имат двойки. Сега до IV клас не се повтаря, независимо от успеха на ученика. Останалите 31,2% считат, че трябва да се запази сегашното положение, но за изоставащите деца от начален етап да бъде организирано допълнително обучение през лятната ваканция.

Резултатите сочат, че 47,3% от анкетираните искат да не се провежда национално външно оценяване след  IV клас. Други 36,7% смятат, че външното оценяване след началния етап на образование е необходимо и полезно.

55,8% от участниците в анкетата са категорични, че директорите на образователните институции трябва да имат определен мандат. Останалите 44,25 % пък считат, че мандатността не е необходима, но трябва да има възможност директорите да бъдат освобождавани при ниска оценка на атестирането.

Близо 75% анкетираните смятат, че математическите училища трябва да бъдат обособени като отделен вид учебни заведения, където прием да има и в прогимназиален, и в гимназиален етап след проверка на математическите умения на децата.

Отговорите от анкетата показват още, че 70% са на мнение, че трябва да се въведе разрешителен режим за частните занимални, 61% от отговорилите са на мнение, че както държавата, така и общините трябва да имат възможност да откриват ресурсни центрове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование