X
 
 

Доцент от БАН увери, че новите учебници по история гледат на комунизма като престъпен режим

4941 18
photo of Доцент от БАН увери, че новите учебници по история гледат на комунизма като престъпен режим
Снимка: БГНЕС
От една страна трябва да се даде минимум от информация, който да е достатъчен за учениците да ги ориентира какво е бил комунизмът, но трябва да разберат и същността на този режим. Детайлите няма да ги запомнят. Да, общо взето във всички учебници беше упоменат законът, който обяви комунистическият режим за престъпен. Това заяви доц. Даниел Вачков, директор на Историческия институт към БАН, в коментар за учебниците по история за 10-ти клас и съдържанието им специално по отношение на комунизма.

Доц. Вачков беше категоричен пред БНТ, че вече са минали 30 години от падането на комунизма, т.е. достатъчно време, за да бъде добре изследван периодът и да има достатъчно данни и информация. И изказа тезата, че вече учениците учат за престъпленията на комунистическия режим.

Половината учебници по история вече били редактирани по темата "комунизъм"

Три от издателствата са поправили учебниците си по история за 10-и клас, в които има уроци за комунизма. Тези учебници ще бъдат одобрен...

По думите на доцента, най-важното за един ученик е да може да си извади поука. Най-важното за младите хора като ценност е да разберат, че не може да се преследват хора по политически причини, да бъдат вкарвани в лагери и убивани, подчерта Вачков.

Що се отнася до Прехода, Вачков подчерта, че има още време да мине от гледна точка на историята, но се говори за проблеми като корупцията, демографската криза, действията на престъпните групировки. Доцентът обаче изрично посочи, че що се отнася до престъпните групировки още няма съсредоточаване върху произхода на тези групировки т.е. категорично заключение в учебниците за това кои са родителите им.

"Греховете на комунистическия режим са добре отразени. Греховете на Прехода са загатнати", обобщи доцентът какво представляват днешните нови учебници по история.

Припомняме, че за пропуските в учебниците алармираха журналистът Христо Христов, създател на сайта desebg.com и историкът проф. Евелина Келбечева. Двамата директно казаха, че в проектите на всички издателства "липсва ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава". Само в учебника на "Рива" са отбелязани трите фалита при управлението на Тодор Живков, установиха Христов и Келбечева, а никъде не са посочени дълговете, които управлението на БКП завещава, спестен е броят на жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 г. (между 18 000 и 30 000, след като самата БКП изчислява жертвите при предишния режим на 5800), както и репресиите срещу църквата. Пропуски имаше и при информацията за лагера в "Белене". За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че "Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".

Историци: Необходим е широк обществен дебат за учебниците по история

Учителите трябва да участват в писането на учебниците по история, а за тяхното съдържание e необходимо да се проведе широк обществен де...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  КОМУНИСТИТЕ ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖАВАНИ , НО НЕ ПО ХУМАНЕН НАЧИН КАТО СВИНЕТЕ , А БЕСЕНИ ! ПО-ГОЛЕМИ ЗВЕРОВЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ , В ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА ИСТОРИЯ , НЯМА ! БЪЛГАРИЯ РАЗПОЛАГА С ДОСТАТЪЧНО ВЪЖЕТА !
 • Старец 10 Старец преди 1 месец Профил на трол?
  Този ли НАСРАН "академик" ще ми казва как се живееше при социализма ! Бактън от продажна сган, като тази фашкия .
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Може и оная продажна уруспия "професор" от Американския университет на Сорос .
  : 2 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  сега остава да обявят, че фащистите са герои
 •  Соловьов 9.1 Соловьов преди 1 месец Профил на трол?
  Кякви фашисти в България , бе , червен тъпунгер ? На 9.9. 1944 г БКП наброява 4,200 членове /четири хиляди и двеста/ ! По-големи зверове от комунистите , в човешката история, НЯМА !
  : 5 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Даниел Вачков - една ненуждна ПИЯВИЦА, пишещ учебници за първолаци - толкова може човекУт ! Ама нали е наемник Даниелчо ...
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Защо тогава ползвате построеното от този престъпен режим , гниди. Дори не може да го боядисате.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Защото и в Германия след ВСВ ползват построеното от нацизма, какво от това, те като идват комунистите след 9-те да не би да не са ползвали построеното преди 9-титук не става въпрос на материалното и инфраструктурата, но за да го разбереш се иска малко повече акъл.
  : 4 !
 • Обективни учебници по история! 6 Обективни учебници по история! преди 1 месец Профил на трол?
  В учебниците по история за комунизма наред с отрицателните неща като репресии трябва обективно да се разглежда и положителните развитието на икономиката, която ни направи индустриално-аграрна страна от средноевропейско ниво която осигуряваше работа за всички и затова нямаше безработица.В учебниците по история за прехода след 1989 г. трябва обективно да се спомене освен положителното за демокрац виж още ›› ията но и за отрицателното разбойническата приватизация след 1997 г. която разруши икономиката и допринесла за поява на олигарсите забогатяли от заграбване на държавната собственост, появата на безработица, масова емиграция, демографски проблеми понижаване на дохода на глава от населението до последно място в ЕС.
 • СеДеСария + ГЕРПедерастия = ТОТЛЕН УПАДЪК! 5 СеДеСария + ГЕРПедерастия = ТОТЛЕН УПАДЪК! преди 1 месец Профил на трол?
  ПРЕСТЪПЕН Е ДНЕШНИЯТ ДЖЕНДЪР-КАПИТАЛИЗЪМ НАЛОЖЕН ОТ ГЕЙМЕРИКА. И това ще изтече в канала на истоеията, проблемът е е отърваване от нарко-педерастията няма!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Така е няма отърване, изходът е само един - да ходиш и да се гръмнеш!
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ВСИЧКИТЕ обявилим се за "историци" в България са пропагандно-манипулационни платени номенклатури на Отдел "Пропаганда и агитация" към ЦК на БКП в разните специално създадени иститути, катедри, ДС-отдели, .... все с цел частно "усвояване" на едни бюджетни милиони и милиарди! Така влашкият циганин Замфир Яшар - Тато (известен и като Тодор Живков - Янко) направи тази пропагандно-манипулационна дейнос виж още ›› т един от най-доходните БИНЕСИ в Б-ия още от средата на 1960-те години! И сега т.нар. "историци" със зъби и с нокти ще бранят този, вече приватизиран бизнес, но с финансиране от бюджета!
 •  Семьонов 3 Семьонов преди 1 месец Профил на трол?
  Комунистите трябва да се унищожават като нацистите ! Оставят ли се живи , те се размножават като хлебарките !
 • ciklop50 3.1 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Тъп, по-тъп, най-тъп, Циклоп . (Циклоп е единица мярка за тъпотия) ! Дядката Циклоп - психара .
  : 4 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Относно унищожаването на комунистите вие разсъждавате като нацистите, които искаха да унищожат всичките евреи.Преди 1989г. членовете на БКП бяха 1 000 000 души. Ако се приложи това което вие искате трябва да се унищожат 1 000 000 души.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  За разлика от Римската империя примерно, соц. режим устиска само 45 г. и край.Ако е бил успешен, щеше да го има и сега. Радвам се, че доживях Прехода, дано децата и внуците ми се справят с комунистическите л..йнари, които още управляват държавата.
 •  ciklop50 2.1 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  Тъп, по-тъп, най-тъп, Циклоп . (Циклоп е единица мярка за тъпотия) ! Дядката Циклоп - психара .
  : 6 !
Нагоре
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

missing image
Независима ли е България днес?

Колко лицемерно звучи да говорим за независима България днес. Напълно лишено от реално съдържание. Питам се няколко нeща: Колко независими...