X
 
 

Красимир Вълчев: Все повече ученици не могат да интерпретират текст

2998 6
photo of Красимир Вълчев: Все повече ученици не могат да интерпретират текст
Снимка: БГНЕС
"Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неуместен, нямаше грешка." Това каза в интервю за bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълев.

По думите му, няма да има нито един ощетен ученик.

Експерт за казуса с матурата по БЕЛ: Това е въпрос, който учат студенти 3 курс

"Въпросът наистина е много сложен. Според правописния речни думата се пише слято. Проблемът с полуслятото писане е много сериозен, но т...

"Условието на задачата е да се открият 14 правописни грешки, без това спорно словосъчетание – те са 14. Ако ученик е отбелязал, че това е грешка – той също получава точка. Текстът е неуместен, не сме застраховани от такива случаи. Много малък е броят на експертите, които гледат изпитните материали заради тайната на тест. Подобряваме организацията, но е пропуснато", уточни просветния министър.

Красимир Вълчев заяви, че той би написал думата "леснопреносим" слято, като добави, че в правописния речник се допуска и разделното ѝ писане.

"Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това – функционална грамотност", каза Вълчев.

Вълчев добави, че по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на по-трудния изпитен вариант. Той уточни, че не се е стигнало до преразглеждане на задачите, защото не е имало грешки.

Вижте преразказа, който се падна на седмокласниците

Седмокласниците преразказват приказката на Георги Русафов "Богатствата на момъка". Преразказът е втората част от т. нар. малки матури, ...

"От 4 години намаляваме държавното финансиране в университетите – приемът от 58 хил. души го намалихме на 43 хил. души. Правим преструктуриране – увеличаваме приема на инженерно-техническите направления и намаляваме педагогическите, например. Тези професии, които изискват инженерно образование ще бъдат с най-ръст на доходите, защото ще има най-голям недостиг на кадри", добави Вълчев.

Просветният министър коментира, че за да се стимулират младите хора да избират инженерно-технически специалности – МОН предлага допълнителни стипендии, прием и финансиране. Той добави, че предстои изграждането на Европейски университетски мрежи. Така се цели да се спре "изтичането на мозъци" в чужбина.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Да, г-н Министър, и все повече ще стават "благодарение" на "великата" идея "куцо, кьораво и сакато" да преминават неграмотни от 1. до 4. клас без да повтарят!!!
 • Българската ни просвета ? 3 Българската ни просвета ? преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами ГРОБарите няма ли да направят алея на "НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК" ? Там да има Конграчулейшън, интерпретирам, софтуерен токън, уикенд, пИаР, чау, аспекти, парламент (а не Народно събрание, защото те не са от народа а от муфтаджиите) ... Те направиха българския език на клоака (мръсен канал) а хилядите, които получават пари за него : професори, учители, доценти, академици си ...КЮТАТ !
 • министър на МОН 3.1 министър на МОН преди 2 месеца Профил на трол?
  Бабе_3, не се коси, а както има глад за кадри в Просветата, стани даскалица, че и ти да си КЮТАШ на стари години!
  : 4 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  3.1 Ами не искам да стана, та да съм рамо до рамо с некадърни клатикурци !
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Мърлячите, скапани като тази маймуна, плещят, плещят – свирепо екзекутирайки клетия ни език.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Абе Мухльо Некадърен, върви в някое килийно училище да те понаучат на български а после се ИНТЕРПРЕТИРАЙ ! Осрахте го хубавия ни български език, писна ни от клатикурци некадърни .
missing image
3-те зодии, които НЕ прощават

Има хора, които не прощават и вечно помнят хората и действията им, които са ги обидили или наранили. Тези хора определено могат да бъдат наречени...