Кунева: Обсъжда се промяна във формата на матурите

1208
Кунева: Обсъжда се промяна във формата на матурите
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева за пореден път заяви, че държавният зрелостен изпит през тази година е преминал успешно и драконовските мерки за сигурност са сработили.

"Просветата е нещо, което е инвестиция в бъдещето, не само на момента да даде резултат", заяви Кунева.

"Аз съм около 100 дни министър на образованието и науката. Това, което ние направихме е един анализ на процеса предишните години. Всъщност, направихме стъпка по стъпка доброто и силно държавно управление. Първо, започваме с анализ. Няма още 10 години, откакто се провеждат матурите, но грешки са направени. Ние анализирахме къде са били тесните места и трябваше да вземем много бързо решение, пак казвам, в рамките на по-малко от 100 дни", сподели още Кунева по bTV.

Кунева посочи, че усилията са били насочени най-вече в опазването на класните стаи, където се провежда матурата и по-специално да не влиза информация отвън. Именно за тази цел са били въведени видеонаблюдението, разместването на зрелостниците и раздаването на химикалки.

Докато говори за матури, Кунева си мисли за избори

По време на пресконференция на Министерство на образованието и науката, посветена на протичането и организацията на днешната матура по ...

„Когато се изтегли билетчето, когато се види темата, информацията попада в ръцете на 10-ина хиляди души”, отбеляза тя и допълни, че и пробивът в сайта на МОН е станал чак след началото на изпита. С хакерската атака вече се занимава прокуратурата.

Меглена Кунева изрази задоволство, че този път няма данни да е изтекъл резултатът от възможните тестове преди матурата. Вече се обсъжда и промяна във формата на изпита, в това число и чрез въвеждане на отделни модули.

Кунева направи и коментар по адрес на ДСБ: "Ако в един характер на политик чувството, че винаги е прав и егото завзема повече територия, това поставя всички в трудно положение".

По думите й Реформаторският блок започнал с идеята да обединява съмишленици в център-дясно, но „тъмносините” не са направили достатъчно градивни стъпки.

Тя коментира специално решението на хората на Радан Кънев да подкрепят Росен Плевнелиев за втори мандат без да са се допитали до него преди това. Дни след заявката им, държавният глава обяви с месец по-рано от по-ранните заявки, че няма да се бори за преизбиране.

МОН: Днес са 33 анулираните матури по избор

На матурата по избор, която се проведе днес са се явили 48 494 зрелостници в 654 училища. Анулирани са 33 работи в София-град, Монтана ...

„Това беше много болезнено за президента Плевнелиев, напълно незаслужен удар. Дали е от неопитност, недалновидност, или с някакъв друг подтекст, резултатът е лош”, заяви Кунева.

Меглена Кунева беше категорична, че нейните депутати не са подкрепили преодоляването на президентското вето в замяна на гласове от ГЕРБ за антикорупционния й закон. Тя призна, че в ресорната парламентарна комисия все още няма пълна подкрепа за производствата по анонимни сигнали – въпреки гаранциите срещу злоупотреби във втория вариант на текста.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование