Кунева: Отделили сме 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина

631
Кунева: Отделили сме 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина
Снимка: БГНЕС

Тази година сме отделили 7,5 млн. лева за българските училища в чужбина. Това е една от най-силните и интензивни връзки за поддържане на много близък контакт с нашите сънародници зад граница. Не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово и затова отделянето на повече средства за българските училища извън граница, включително и за децата, които искат да продължат висшето си образование у нас, е нещо, на което ще продължа да обръщам последователно внимание.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина на тема: „Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина”. Конференцията, която започна днес в СУ „Св. Климент Охридски“, събра български учители от различни краища за света, съобщиха от МОН.

Кунева поиска помощ за учителите на среща с "Америка за България"

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева поиска помощ за учителите на среща с ръководството на фондация &bd...

Министър Кунева бе категорична, че най-напред трябва да се погледне голямата картина и да се знае какъв е ангажиментът и какво е отношението на държавата към всички деца, които са извън страната и които учат български.

"Ние имаме отчетлив дълг към нашите сънародници, България е толкова голяма, колкото хора има и извън, и на нашата територия. Ангажиментът ми към нашите сънародници е категоричен", каза Меглена Кунева.

Министърът увери, че ще продължи да подкрепя всички инициативи за квалификация на българските учители, като ще бъдат осигурявани учебни помагала на български език за децата, които макар и българският език да им е майчин, не са толкова адаптирани към него, пише БГНЕС.

Целта ни е навсякъде, където има българи, да бъде България, каза Кунева. Тя заяви убеждението си, че това може да стане само чрез образованието.

Меглена Кунева поиска от ЕС да подпомогне младите учени

Вицепремиерът Меглена Кунева участва в заседание на Съвета на министрите от ЕС по конкурентоспособност в Братислава, Словакия. Тя поис...

"Очаквам от тази среща да разберем от първо лице за всичко това, с което се сблъскват училищата, за необходимостта от по-голяма организация, по-голяма отчетност и по-добър контрол от страна на министерството", заяви министър Кунева и добави, че всеки лев, който се дава за образованието, се връща най-малко по 10 пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com