Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Матурата след 7. клас: По-високи резултати по математика, нивото по БЕЛ се запазва

02 юли 2024, 10:55 часа • 1499 прочитания

По-добри резултати са показали седмокласниците на изпита по математика в сравнение с випуска от миналата година, отчитат от МОН. Общият успех по математика е повишен с 7,61 точки.

ОЩЕ: Отговорите на външното оценяване за 7. клас по математика за 2024 г.

Резултатите от изпита по български език и литература е съизмерим с миналогодишния, като минимален спад от 0,44 точки.

Това показва, че резултатите по български език и математика постепенно се изравняват като за същото говори показаното на външното оценяване и от четвъртокласниците.

По-добри резултати 

18 седмокласници са получили 100 точки и на двата изпита в сравнение с двама миналата година. Намалява и броя на учениците с 0 точки. Тази година те са 26, а миналата са били 43-ма.

В нито една област на страната няма спад на резултатите в сравнение с миналата година. По-добри резултати по математика са показали седмокласниците в Разград, Търговище, Плевен, Шумен и Велико Търново.

ОЩЕ: Отговорите на външното оценяване за 7. клас по български език и литература за 2024 г.

По български език 50% от седмокласниците са се справили успешно със задачи, изискващи разбиране. Нараства с 1 точка и резултатът на учениците, които са работили по преразказа. Само 7% не са работили по задачата за интепретативния текст.

На изпита по математика около една трета от задачите 0са с практическа насоченост и третират житейски ситуации, коментира министърът на образованието Галин Цоков. Над 50% от децата са се справили с извличане на информация от диаграми и таблици, а над 60% от учениците са работили по втората, по-трудна част от препитването.

Повишени са и резултатите от изпитите в училищата, в които се обучават деца от уязвими групи.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес