X
 
 

Международно проучване: Българските ученици влошават резултатите си

1458 0
Международно проучване: Българските ученици влошават резултатите си
Снимка: iStock/Guliver
Българските ученици влошават резултатите си. Това показва последното международно проучване ПИЗА (PISA). Оценяват се уменията на ученици от 79 държави и региони в три области - четене, природни науки и математика. В България в изследването са участвали 6900 ученици в 9 клас, предаде Нова телевизия.

„За нас резултатите са очаквани. Сигурна съм обаче, че всеки един учител е разочарован. Спадът е във високите нива. Тоест, по-малко ученици имат отлични оценки. Нашата амбиция е да има ефективен образователен процес в класните стаи. Целите, които си поставя учителят, трябва да бъдат свързани с придобиване на умения – децата трябва да решават проблемни казуси, да имат критично мислене и да бъдат по-креативни”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Външното оценяване след Х клас ще играе ролята на пробна матура

Резултатът от задължителното национално външно оценяване (НВО) по български език и литература и математика след X клас ще бъде в брой т...

По думите й добрите резултати изискват време. Тя допълни, че Министерството на образованието върви в правилна посока. „Идеята е децата не само да имат знания, а да имат навик за учене и да могат да правят връзка между предметите”, поясни Михайлова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители