X
 
 

Нямаме нито едно висше училище в списъка на европейските университетски мрежи

5696 2
photo of Нямаме нито едно висше училище в списъка на европейските университетски мрежи
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
"Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък в европейските университетски мрежи. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на форум, посветен на качеството на образованието, предаде агенция „Фокус“. Според министъра висшето образование в страната е изправено пред предизвикателства. Той отбеляза, че само ние и още една европейска страна не сме били класирани. Според него неравенства в образованието има, а голяма част от младите преподаватели се губят, защото самите учебни заведения използват такъв модел на управление.

"Неравенствата имат вътрешни и външни причини. Ние ще намалим разликата в коефициентите" се обърна Красимир Вълчев към присъстващите в залата ректори.

Вълчев след матурите за 7 клас: Ясно е, че системата не е започнала да работи различно

Изпитът след 7 клас показа, че има проблем с функционалната грамотност на учениците. Това каза министърът на образованието и науката Кр...

"Трябва да намаляваме приема, ще продължим с тази политика, но има опасност да генерира още неравенства" допълни той.

"Предложили сме финансиране на национални програми в системата за висше образование. Нямаме списък от програми, но заедно ще го изготвим", допълни още той.

Според него основната задача на университетите е да бъдат свързани.

"Ще направим платформа за кандидатстване от чужбина, ще облекчим визовия режим. Имаме близо 30 хил. деца в неделните училища, повечето деца са в начален етап, но те са ресурс за висшето образование. Ще направим така да може да се кандидатства с матура от съответен език“, посочи Вълчев.

Кажи-речи всеки втори млад българин не чете изобщо книги

След като през миналата седмица отново беше повторено, че всеки трети млад българин нито иска да учи, нито иска да работи, нова горчива...

"Ние трябва да насърчаваме политики. Трябва да финансираме политики, а не общо поддържане. Ако искате повече средства, обединете се и поддържайте младите преподавател", добави той.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова разпределението на средствата за учебните заведения трябва да бъде на база постигнати резултати.

"София има шанс в нея да се намират най-много и най-добрите университети. Но това е свързано и с по-големи изисквания на бизнеса и гражданите", каза още тя.

"Предизвикателства пред висшето образование в страната са големи. От една страна намаляващият брой студенти, а от друга изисквания и качество на образованието. Развитието на София се дължи на образованите и предприемчиви млади хора", допълни Фандъкова.

Фандъкова: За 10 години София коренно се промени

Преди 10 години в столицата имаше 10 км метро, сега са 40, а след няколко месеца ще бъдат 52 км. Това каза кметът на София Йорданка Фан...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Общи политическк разкази ...на практика много зле....
  • ми беше ползотворно 1.1 ми беше ползотворно преди 3 месеца Профил на трол?
    нямам идея какво означава финанциране . бяхме всичките на равно с долари .
    : 0 !