Петров: Финансирането на частните училища ще създаде условия за благородна конкуренция

4195
Петров: Финансирането на частните училища ще създаде условия за благородна конкуренция
Снимка: Thinkstock

Под 1% са частните училища в България и тяхното финансиране, което бе прието от Народното събрание, ще създаде условия за благородна конкуренция с всички останали учебни заведения. Това каза в ефира на Дарик Юлиян Петров, председател на синдикат Образование към КТ „Подкрепа“.

Той уточни, че в Европа частните училища са около 30 % и няма практика за такова финансиране, но няма почти никаква разлика в европейската образователна система между частното учебно и държавното учебно образование.

Финансирането на частните училища няма да проработи, смята Каролев

"Редно е държавната субсидия да следва децата и в частните училища. Нелепа е спекулацията, че вземаме от бедните и даваме на богатите. ...

По думите на Петров, е необходимо да се чува повече гласът на българските учители и директорите, които сами се справят сами с проблемите в системата.

„Поглеждайки към учителите, професията е страхотна на 15 септември или дни преди 24 май, но през останалото време учители и директори се борят с липсата на класни стаи и финансиране, или с неразбираемото съдържание на учебниците“, обясни Петров. По думите му, участието на родителите в училище трябва да стане по-голямо.

Според него 6% от брутния вътрешен продукт трябва да отиват за образование.

Синдикатите предложиха дофинансиране на образователната система за увеличение на възнагражденията на всички, работещи в нея с 80 млн. лв. Засега, по информация от финансовото министерство, вероятно ще бъдат осигурени 20 млн. лв., които да бъдат насочени приоритетно за увеличение на трудовите възнаграждения. Според Юлиян Петров обаче, тези средства са крайно недостатъчни.

24 читалища в Ловешко получиха допълнително финансиране‏

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи на 24 читалища от общината договори за допълнително финансиране, съобщиха от пресцентъра на град...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com