X
 
 

Свободни ли са учителите да избират учебниците?

712 1
Свободни ли са учителите да избират учебниците?
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Преди дни стана ясно, че директори на училища и учители не са съгласни с писмо, изпратено от лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева, в което тя препоръчва учебници на конкретно издателство. Според част от преподавателите по този начин Такева се опитва да повлияе върху избора на учебници и я заподозряха в лобизъм. В писмото пише, че "адресатите ще бъдете потърсени за обсъждане на политиките на въпросното издателство."

"Към нас се обърнаха учители, които са силно притеснени и уплашени, защото не знаят как да реагират и към кого да се обърнат, когато им се спуска някаква директива от органа, към който те трябва да се обърнат при нарушаване на правата им. Това е мракобесническа институция, която години наред не се развива." Това коментира Васил Николов – Председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система в интервю за bTV.

Красимир Вълчев уточни какви специалисти ще се търсят най-много

През следващите години на пазара на труда ще се търсят най-много финансисти, счетоводители и статистици. Това заяви във Варна министъръ...

Той допълни, че "този синдикат действа с прийоми от миналото – ако може някой да уредим, ако може някой да натопим. Защо всички ги е страх да дойдат и да го коментираме това нещо, а се възмущават в социалните мрежи."

Директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов заяви, че адресат на писмото са всички учители, а съдържанието му бързо се е разпространило в социалните мрежи:

"Това писмо набра скорост. В момента има избор на учебници за 4 различни випуска и се създава едно усещане за недоверие сред учителството и внушаване на някаква посока. Над 80 хил. учители членуват в синдиката, но това писмо олеква, защото в него няма никакъв смисъл. Всеки учител може да прецени сам кой учебник да избере."

Стаматов уточни, че за първи път учителите получават подобно писмо. Той допълни още, че от 2016 г. учителите избират от кое издателство да ползват учебници.

Аудиозапис вместо диктовка за матурата по БЕЛ за 4 клас

Министерството на образованието и науката внася промени в начина на провеждане на националното външно оценяване по български език и лит...

Самата Такева е отказала да даде интервю. От учителския синдикат изпратиха писмена позиция, в която се отрича да има натиск.

Actualno.com

Етикети:

БПЦ няма да участва в срещата в Аман
БПЦ няма да участва в срещата в Аман

Светия Синод на Българската православна църква съобщи, че няма да изпраща представител на срещата на предстоятелите, свикана от Йерусалимския...

КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...

Последно в Актуално