X
 
 
 

Университетите със стратегии за 30 години напред

493 1
photo of Университетите със стратегии за 30 години напред
Снимка: БГНЕС

Всеки университет да трябва да има стратегия за развитие за следващите 30 години. Това ще поиска новият министър на образованието Красимир Вълчев.

Това стана ясно след вчерашния му разговор с представители на Съвета на ректорите. Вълчев е уверил университетските началници, че преструктурирането във финансирането и приема на студенти ще продължава, както и политиката на по-тясно обвързване на висшето образование с пазара на труда, предаде в."Сега".

Ректори на 7 ВУЗ-а поискаха нов начин на финансиране на държавните университети

Нов начин на финансиране на държавните университети у нас поискаха на работна среща седем ректори на университети в Северна България. ...

При финансирането на университетите ще се отчита и регионалната значимост на част от професионалните им направления. За момента не е ясно кой университет и за кое свое направление може би ще получи допълнителна подкрепа. Вероятно това ще стане след допълнителни данни от университетите - на срещата той е поискал от всеки вуз да опише как вижда своето развитие в хоризонт от 20-30 години. Министърът е обещал и дебат по стратегическото управление на висшите училища, но не се споменава дали той ще е публичен.

На срещата ректорите са предложили всички сега действащи закони в областта на висшето образование да бъдат обединени в един, тъй като в момента сферата на образованието и науката се управлява от четири нормативни акта, които на моменти си противоречат.

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Пълна немощ на новото ръководство на МОН. Може ли която и да е организация в БГ да направи реалистичен план за 3-4 години напред? Кой ще ги оценява тези стратегии? Т.е. това е безсмислено начинание, което изисква доста пари за да е реализирано и след това от МОН няма да има нищо. Това вече сме го виждали в миналото. За писане отива поне 1 човекогодина труд, а след няколко години ти искат да го нап виж още ›› ишеш пак. Т.е. като ръководството на МОН е некомпетентно, то не може да измисли нищо конструктивно и действа чрез чиновнически тормоз.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Защо се разделят зодиите

Лесно е, когато хората се харесат и съберат, но понякога настъпва момент за раздяла. Ето каква може да бъде причината при различните зо...

Джен Синсеро: Вярвам в чудеса, защото се случват!

Джен Синсеро е известен мотивационен лектор и автор на бестс...