Вълчев отчете докъде сме с дистанционното обучение, Иво Христов го обяви за провал

15182
Вълчев отчете докъде сме с дистанционното обучение, Иво Христов го обяви за провал
Снимка: Министерски съвет

Дистанционното обучение е извънредна алтернатива и допълнение на обучението в реалната класна стая. Електронните платформи трябва да се използват за възлагане на задачи, за самоподготовка.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол в отговор на депутата Иво Христов какъв ще е обхватът на дистанционното обучение.

МОН обмисля 20% от часовете в училище да бъдат дистанционни

Всяко училище, което пожелае, да може да въвежда дистанционно обучение в до 20% от учебните си часове. Това е една от идеите за промени...

С промени в Закона за предучилищното и училищното образование МОН щяло да предложи по време на извънредни ситуации да се превключва на обучение в електронна среда.

Второто ще е ученици, които трайно не могат да посещават учебния час, да могат да се включат в реалната класна стая чрез виртуална класна стая. За това е необходимо да има технологична обезпеченост в училищата. Вече 1800 училища работят с електронни дневници.

Електронното обучение не е само от разстояние, то е и в класните стаи, то също трябва да се разширява с цел възможността за използване на повече електронни ресурси, уточни министърът.

Предвижда се още по линия на проекти за иновации да се даде възможност малка част от часовете след 4-и клас експериментално да се провеждат в електронна среда. Това ще е ограничено до 20%.

Изпити по физическо с тест, а ще има ли изпити по търговско право с лицеви опори?

Онзи ден синът ми получил от университета съобщение, че изпитът им по физическо възпитание щял да се проведе с тест. Предполагам, че из...

Според министъра в електронна среда могат да се включат много специалисти. Български учен от ЦЕРН например може да се включи от Женева в урок по физика в някое училище у нас.

Електронната среда позволявала много интегрални уроци. Задачата на всички образователни системи е да търсят ефективната комбинация, а не да заличават присъственото обучение с неговите предимства, каза още министърът.

"Искам да ви помогна с оценката на дистанционното обучение, то е пълен провал, контрира го Иво Христов. Българското училище не е подготвено за такава форма на пълноценно преподаване, обясни социалистът.

Засега това трябва да се избягва решително, заради ред причини от физически, психически, социален и чисто съдържателен характер. С него трябва да се внимава много и в сферата на висшето образование.

Онзи ден синът ми получил от университета съобщение, че изпитът им по физическо възпитание щял да се проведе с тест. Предполагам, че изпитът им по търговско право ще се проведе с лицеви опори.

Бъдещата е-Просвета

Извънредното положение заради епидемията от коронавирус и затварянето на училищата и детските градини въведе за броени дни електронното...

Разбирате, че такъв тип образование е просто подигравка. Не трябва да бъдем фанатици. Ясно е, че в електронно-информационна среда, където ние искаме или не трябва да участваме, трябва да използваме ресурсите на едната или другата форма на обучение.

От друга страна е ясно, че децата в основния и средния курс, не разполагат с уменията и възможностите, които са им необходими.

Смятам, че МОН не трябва да се поддава на меко казано лекомислените внушения и ентусиазъм на доста неграмотни люде, които използват поредната мода на образование.

Ясно е, че трябва да има баланс между едното и другото. Ще си запазя правото и занапред да следя този проблем и ако се наложи, ще продължа да ви задавам въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование