Вълчев: Средно 5-10% се увеличават парите за училищата в отдалечените райони

2046
Вълчев: Средно 5-10% се увеличават парите за училищата в отдалечените райони
Снимка: Actualno.com

"Средно с 5-10% ще се увеличат парите за училищата в отдалечените райони. Имаме допълнителна добавка за общините в Родопите, където сме в момента."

Това заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Днес той се срещна с директори на училища от Смолянска област, съобщи репортер на Actualno.com.

Недялко Славов: Вторият воден цикъл в Смолян ще струва 60-70 млн. лева

Качеството на битовите услуги в България често се превръща в щекотлива тема. В някои случаи, обаче, положителният аспект в темата преоб...

В бюджета за 2018 г. средствата за образование са с 1 млрд. повече от тази година.

"Увеличението е различно при различните общини и дейности, защото се смесват няколко неща. От една страна добавяме нови елементи във формулата. От друга страна по този диференциращ механизъм в една и съща община повече се увеличават средствата за детските градини, по-малко за училищата или обратно. В общия случай увеличението е от 3-4 до над 20%. Средно може би е между 5-10%", посочи той.

Той подчерта, че като цяло промените, направени в разпределителния механизъм, водят до увеличаване на средствата в по-малките училища и детски градини.

Специален акцент в дискусията бе поставен върху професионалното образование. За догодина предложението със Закона за държавния бюджет за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование е диференцирано финансиране на професионалните паралелки в зависимост от бъдещото търсене.

Допълнително финансиране ще получат паралелките с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Предстои този механизъм да бъде разработен.

Мюфтийството втвърди тона в защита на исляма в България

Без да посочва имена, но с по-твърд тон, Висшият мюсюлмански съвет се противопостави на по-крайните промени по отношение на ислясмкото ...

В общи линии се знае в кои сектори са тези паралелки. Промяната със сигурност ще засегне техническите професии и те още в началото на 2018-та ще получат още пари. Предвидени са за целта 3 млн. лв. Може да се тръгне към диференциран подход – паралелките с най-остър недостиг да получат повече, съответно обратното.

Идеята е да се насърчат професионалните гимназии да ориентират профила си към потребностите на пазара на труда. Учениците също трябва да бъдат мотивирани да учат в професионални паралелки.

"Защото е факт, че в последните десетилетия професионалното образование загуби известна атрактивност. Ние трябва да мотивираме учениците да се включат в професионално образование. Заслужава си. Това ще бъдат позициите, в които в най-голяма степен ще растат доходите заради недостига на пазара на труда. В много случаи те ще изпреварят възнагражденията за позициите, които изискват висше образование. Разбира се не в същото направление, но в едно и също предприятие имаме примери когато позициите, изискващи средно техническо образование, получават по-високо възнаграждение, отколкото други позиции, които изискват висше образование", аргументира се просветният министър.

Децата ще бъдат стимулирани със стипендии да се насочат към професионално образование. Профилите на професионалните гимназии ще бъдат преструктурирани спрямо търсенето на пазара. Смята се, че и създадените вече обществени съвети, включващи представители на работодателите, ще подпомогнат този процес. Ще се заложи и на информационна кампания, която МОН ще проведе към децата.

Конкретно за Смолянска област най-голямото предизвикателство е намалението на учениците.

Дянков: Разследването на приватизацията е политически ход

"Разследването на приватизацията е чисто политически ход, за да се каже, че не е минала както в повечето страни. Тя е причина за нераве...

"Системата постоянно трябва да се адаптира и преструктурира в съответствие с това. Иначе голямото предизвикателство пред системата в средносрочен и дългосрочен план е повече учители, повече млади хора, които да се включат в педагогическата професия. Това става с увеличение на възнаграждението като една основна мярка. Предизвикателството в Смолянска област е особено в детските градини да се увеличат тези възнаграждения. В редица общини имат задължения, средствата не достигат. Налага се общините да дофинансират. Другото голямо предизвикателство е свързано с материалната база. Тя е голяма и изисква усилията на училищата за поддържането и обновяването ѝ да бъдат подпомагани както от министерството, така и от общините", каза още Вълчев.

По дискусията за въвеждане на мандатност на директорите просветният министър каза, че в голяма степен тя е била проведена „преднамерено и професионално“ при обсъждането на проектозакона за училищното и предучилищното образование.

"Въпросът беше дали можем да подложим системата веднъж на четири или пет години на пълна смяна на директорите. Искаме ли да сменяме всички директори и какво ще коства всичко това на системата. Определено резултатът така, както си го представяхме и най-вече както народните представители си го представяха, е с преобладаващи негативни ефекти", коментира Вълчев.

Затова е било взето решение да се заложи на механизма на атестация. Той трябва да направи така, че директорите, които не си вършат достатъчно добре работата и получат ниска оценка, да бъдат сменени. На останалите да им продължи правоотношението, което е своеобразна мандатност, но не в пълния вариант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com