Зам.- министър на образованието: Поведението на директора на СМГ е недопустимо

4286
Зам.- министър на образованието: Поведението на директора на СМГ е недопустимо
Снимка: Actualno.com

Такъв директор с такъв вид поведение е недопустимо. Това каза заместник- министърът на образованието Таня Михайлова в коментар за конфликта между директора и учители от Софийската математическа гимназия (СМГ).

"От 12 юли има конфликт. Важното е, че трябва да се направи разликата за уволнението за един учител, който се е доказал и който работи. Обикновено протестират срещу учители, които не се справят", каза Михайлова за bTV.

Ваня Кастрева призова директора на СМГ да си подаде оставката

Началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева призова директора на Софийската математическа гимназия (СМ...

"Когато има трудово-правни спорове не сме ние страната, която взима решение. По-важното е, че се получава разединение и противопоставяне между родители, учители има опасност и ученици да се включат. Ролята на директора е да обединява. Няма административни лостове, с които да се намесим", допълни още тя.

Според нея "г-н Стоянов може и трябва да извърши един доброволен акт – да подаде оставката си. Има изършена проверка и след констатациите работодателят ще предприеме мерки. Той не осъществява функцията си на директор в смисъла на създаването на общност. Неговият телефон постоянно е изключен. С всички страни, които поискаха съдействие е разговаряно. И съвсем нормално е да се срещнем с двете страни."

"С Антони Стоянов от 12 юли е изключително трудно да се установи контакт. Когато конфликтът е на ниво училище – там трябва да се разреши. Странното е, че той е в отпуска и е в училището. А учителите, които са в отпуск не се допускат в училището и може да влязат само срещу подпис. Мотивите за уволнението на Петя Димитрова - участие в състезанието граничат с абсурда. Родителите искат този учител да преподават на тези деца", разказа още зам.-министърът на образованието.

Припомняме, че до напрежение в гимназията се стигна, след като учителят от Софийската математическа гимназия Петя Тодорова бе уволнена дисциплинарно от директора Антони Стоянов в началото на лятната ваканция с мотив уронване престижа на гимназията. Стоянов обясни, че причината да отстрани Тодорова е, че нито един ученик от СМГ не е бил класиран за националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру" от комисията, в чиито състав е била учителката.

Пореден протест пред СМГ, родители настояват за оставка на директора Антони Стоянов

Пореден родителски протест в Софийската математическа гимназия (СМГ) се проведе тази сутрин. Родители се събраха в защита на уволнени ...

Тодорова от своя страна разказа, че в националния кръг има класирани деца от СМГ. Проблем обаче се появил временно, защото тази година организаторите на престижното математическо състезание са били двама – Сдружение "Европейско кенгуру" и Асоциация "Европейско кенгуру", която е към Съюза на математиците. Първоначално комисията, в която е била Тодорова е подписала протокол с класираните участници в състезанието, но само при организатора Сдружение "Европейско кенгуру".

"Те (учениците от СМГ) са се явили, но при другия организатор", обясни преподавателката. Тя обясни, че малко след подписването на протокола директорът на СМГ ѝ е поискал обяснение. В деня, в който тя му е дала отговора си, в комисията е пристигнал и втория протокол – от класираните участници при втория организатор. Така реално проблем не е имало и всички участници, получили високи резултати, са били класирани за следващия кръг на състезанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование