Американски експерт: Ако Путин замрази войната, ще я спечели

14542
Американски експерт: Ако Путин замрази войната, ще я спечели
Снимка: Getty Images

Замразяването на войната в Украйна е лош сценарий - в този случай руският диктатор Владимир Путин по всяка вероятност ще спечели. Но Путин е изправен и пред предизвикателството да се задържи на власт в собствената си страна, тъй като в противен случай Китай ще спре да го подкрепя като слаб партньор. Това коментира Андрю Михта, експерт по международна сигурност и директор на Колежа по международни изследвания в областта на сигурността в Центъра "Джордж Маршал", в интервю за "Канал 24".

Според Михта Путин тероризира украинския народ с постоянни удари по гражданските обекти и инфраструктурата, за да не може Украйна да функционира като държава. За Путин не остана друг път, тъй като той не може да победи украинските сили на бойното поле.

Олаф Шолц призова Путин незабавно да изтегли войските си от Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова руския президент Владимир Путин незабавно да изтегли войските си от Украйна. Той бе цитиран ...

Но атакувайки инфраструктурата на Украйна, самата Русия тласна Запада да усили военната си подкрепа за Киев. САЩ са основният доставчик на оръжия като започнаха да предоставят повече такива с голям обсег след като руснаците промениха тактиката си. Други страни също оказват значителна помощ - Канада, Великобритания, Полша и дори балтийските страни, въпреки неголемия размер на техните военни арсенали, отбелязва експертът.

ОЩЕ: САЩ: Виждаме огромна разлика в реакциите на Украйна и Русия на обвиненията във военни престъпления 

"Имаше известни проблеми с ключови европейски играчи, но трябва да помним, че това не е само въпрос на политическа воля. Въпросът е и до каква степен след Студената война европейските страни намалиха своите запаси от оръжия и боеприпаси като част от разоръжаването. В края на краищата Студената война приключи и се смяташе, че всичко това вече не е необходимо. Отчасти забавянето на помощта бе и заради нежеланието им за по-нататъшна ескалация. Но именно Путин бе отговорен за ескалацията", казва Андрю Михта.

Със съпротивата си Украйна задържа руската атака срещу Европа

Експертът сподели, че разбира болката на украинците - Киев поиска ПВО системи още през февруари-март, за да защити небето си, а започна да получава такива едва сега и междувременно загинаха много цивилни. "Трудно е да се разберат всички политически нюанси по този въпрос, но в демократичните общества е необходимо да се премине през процедурата за одобрение: от парламента до изпълнителната власт", обяснява той забавянето. И добавя: "Някои европейски политици разбраха това по-бързо и съответно реагираха, други по-бавно. Демокрациите имат нужда от време, за да се приспособят."

Това, което Украйна прави сега, успявайки да устои на руската агресия, е наистина невероятно, подчертава той. Имаше опасения, че Русия и Китай подготвят два театъра на бойните действия срещу Запада – единия в Източна Европа, другия в Индо-тихоокеанския регион, но Украйна със съпротивата си неутрализира тази заплаха. "Вие всъщност задържате руската атака срещу Европа", отбелязва Михта пред украинския журналист. Загуби ли Русия тази война, това най-сетне ще я отърве от имперските й амбиции в Европа, които тя последователно прокарва още от XVII век.

Израелски експерт: Путин използва последния си коз, а Украйна готви изненада за руснаците

Масираните руски ракетни обстрели на цивилните обекти в Украйна в действителност оказват малко влияние върху ситуацията на фронта. Това...

ОЩЕ: В Русия започнаха показни арести на мобилизирани, отказали да воюват в Украйна (ВИДЕО) 

Русия е опасен съсед

И това се отнася за целия източен фланг на ЕС. Балтийските държави, Полша и Румъния разбраха много добре руската заплаха през последните 20 години. С идването на Путин на власт Руската федерация започна да налага империалистическия наратив, че Запада гледа с лошо око на Русия и тя трябва да си върне мястото под слънцето.

"Това е много подобно на случилото се в Германия с идването на власт на Хитлер. Тогава германците настояваха, че не са загубили Първата световна война, а са били предадени. Путин сега активно разпространява подобни тези", казва експертът.

Ако руските сили не бъдат разбити в Украйна до такава степен, че това най-сетне да се осъзнае от руското общество, Русия ще продължи да заплашва Украйна и Европа. Путин ще се превъоръжи, ще натрупа допълнителна сила и отново ще оказва натиск. Има различни прогнози колко време ще му отнеме това, но то неизбежно ще се случи отново, смята експертът. 

Украйна не може да излезе от войната без Черно море и Донбас - от това зависи икономиката й

Украйна трябва да си върне териториите в тяхната целокупност и да остане черноморска държава, смята експертът. Ако Украйна остане без излаз на Черно море, тя няма да има шанс да бъде просперираща държава, защото няма да може да търгува. Същото важи и за целия опустошен от руснаците Донбас, където е съсредоточена индустриалната й база. 

ОЩЕ: Накараха ме да си сваля блузата: Разказ за униженията във филтрационните лагери (ВИДЕО) 

Зеленски поиска преговорите с Путин да са публични

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е получил информация от западни партньори за желанието на руския диктатор Владимир П...

Ако конфликтът бъде замразен, възстановяването на Украйна ще бъде невъзможно. В този случай Русия ще представлява постоянна заплаха. Украйна живя години наред с тази заплаха след като Русия заграби Крим и територии в Донецка и Луганска област, казва Михта. В този случай е много трудно да се реформира държавата. 

Путин не схваща, че бъдещето му зависи от Китай

Путин допусна много грешки. Той затъна в своята "специална военна операция", започна мобилизация и най-важното - подцени украинците и надцени собствените си въоръжени сили. Отчасти защото беше излъган и отчасти защото реформата на руската армия се проведе в много ограничена област. Всъщност руската армия до голяма степен си остава съветска, а се противопоставя на една реформирана по натовски образец армия - тази на Украйна.

Путин не разбира, че Русия се превръща в младши партньор на Китай и още по-точно - в негов васал. Руският президент се опитва да заобиколи западните санкции чрез Китай, а китайците масово изкупуват руски ресурси. Ако Пекин открито подкрепя Путин, тогава позицията му ще е силна. И съдейки по последния конгрес на Китайската комунистическа партия, Си Дзинпин няма да изостави Путин. Но това ще е дотогава докато руският диктатор здраво държи властта в ръцете си и контролира ситуацията вътре в страната.

Ако действията на Путин пряко засегнат националните интереси на Китай, ситуацията моментално ще се промени, казва експертът. Китайците имаха грандиозни планове за изграждането на търговски път, който трябваше да минава през Европа и да се превърне в една от основните вериги за доставки на китайската индустрия. Когато Путин започна войната, всичко това бе блокирано. Следователно подкрепата на Китай ще зависи много от това докъде ще стигне Путин в ескалацията на войната.

ОЩЕ: Израелски експерт: Путин използва последния си коз, а Украйна готви изненада за руснаците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа