Арестович: Зеленски работи против интересите на Украйна, да оставим окупираните земи временно на Русия

9803
Арестович: Зеленски работи против интересите на Украйна, да оставим окупираните земи временно на Русия
Снимка: Facebook/Олексій Арестович

Алексей Арестович (Олексий Арестович), който стана един от най-разпознаваемите украински политици по време на войната, е твърдо решен да участва в президентските избори в страната. Арестович, който беше извънщатен съветник на действащия президент Володимир Зеленски, подаде оставка след многобройни критики, провокирани от негово изказване - той обяви, че причината руска ракета да порази жилищна сграда в Днипро, довела до много жертви (близо 50), е, че тя била свалена от украинската ПВО (тези му думи бяха радостно подхванати от руската пропаганда, а по-късно Арестович заяви, че се е объркал заради преумора).

През последната година Арестович говори все по-остро срещу Зеленски и кабинета му, а за мнозина изказванията му звучат проруски. Да не говорим за подканата му украинците да започнат мирни преговори с Русия. 

Изданието Meduza е направило пространно интервю с Арестович за плановете му да се кандидатира за президент на Украйна и за критиките му към екипа на Зеленски. Ето най-важните моменти от него:

Конкуренцията със Зеленски

Арестович е убеден, че рейтингът му в началото на войната е бил на второ място след този на Володимир Зеленски (бел. ред. - политологът Михаил Шейтълман напомня, че Арестович е бил с около 68% рейтинг /номер едно е генерал Валерий Залужни, втори е Зеленски/, но сега вече отива към 15%). "Още тогава [Зеленски и аз] започнахме да се състезаваме, въпреки че бях член на екипа. Аз честно се застъпвах за президента и останалото висше военно-политическо ръководство. Работих година и половина с тези хора, знаейки, че ме плюят зад гърба при всеки удобен случай. Работих в интересите на Украйна", казва той.

По думите му, той бил наясно, че Зеленски и хората му водят Украйна по авторитарен път, довеждайки я до масова корупция с "всички признаци на рухваща демокрация". Но продължавал да ги поддържа, защото вярвал, че ползата от тях е по-голяма отколкото вредата. "Това лято разбрах, че има повече вреда [от екипа на Зеленски], отколкото полза. Окончателно се убедих в това от резултатите от американското посещение [посещението на Зеленски в САЩ през септември]", продължава бившият съветник.

Още: Подкрепят ли украинците Зеленски: Голямо проучване с категоричен отговор

Контраофанзивата беше неуспешна заради Зеленски

Арестович твърди, че кабинетът на Зеленски работи "срещу националните интереси на Украйна".

"Контраофанзивата [на украинската армия] просто ме довърши, понеже знам защо тя беше неуспешна. Защото президентът поиска прехвърляне на войски при Бахмут - от моя гледна точка това бе абсолютна лудост. И значителна част от вината за провала на контранастъплението е лично на Зеленски (изданието Meduza обаче отбелязва, че не е известно как и кой е взимал решенията по отношение на украинската стратегия при Бахмут - бел.ред.). В този момент като военен се изнервих", обявява Зеленски.

Обявиха ме за руски шпионин, подслушват ме

Заявявайки, че украинците са уморени от войната и че Украйна няма реална перспектива за победа, Арестович твърди, че 70% от обвиненията срещу него са поръчани от кабинета на президента (няма доказателства за това твърдение – отбелязва Meduza). "Техните действия, честно казано, надхвърлят моите представи за нормален политически процес", казва той и заявява, че е бил подслушван и следен. Не само това, но в дома му дошли за проверка преоблечени сътрудници на украинските служби за сигурност - все твърдения, за които от Meduza отбелязват, че липсват достоверни доказателства.

По думите на Арестович всичко това се било случило след като той се изказал "неласкаво" за Зеленски след неговата визита в САЩ.

Още: Арестович сравни Зеленски с Хитлер: Авторитарен лидер, на когото околните се страхуват да кажат истината

"...ден по-късно служители на службите за сигурност дойдоха при мен, преоблечени като полицаи. Тогава и депутатите от Върховната Рада заведоха огромен брой наказателни дела срещу мен. Сред подписалите има много депутати от управляващата партия ("Слуга на народа“ – бел. ред.), които направо от трибуната на Върховната Рада казаха, че трябва да бъда арестуван и вкаран в затвора", казва Арестович.

"И финалът, апотеозът - секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, който е пряк подчинен на Зеленски, каза, че съм руски шпионин и действам в руските интереси", добавя Арестович.

Врагът с партиен билет: Близки до Зеленски възпламениха политически скандал

Избягал от Украйна

В момента, по думите му, Арестович е извън Украйна като е лектор на различни международни форуми. "Страхувам се, че може да се наложи да бъда опозиционен политик в изгнание и дори да провеждам избори от чужбина", казва той и определя действията на кабинета на Зеленски като "пряко политическо преследване".

Още: "Никой не вярва в победата ни, както аз": Досег до Зеленски и изтощителната му битка

Не смята да се връща засега в Украйна, защото "да ставам доброволна жертва на техния произвол не влиза в житейските ми планове".

Ако ме изберат, спирам преследването на руския език

Арестович е убеден, че има висок рейтинг сред украинците, въпреки че не бил провеждал обществено допитване. Хората го възприемали "много позитивно" или "сдържано-позитивно".

В програмата му е заложено спиране на преследването на руския език. Украинският ще бъде държавният език и за него ще има държавни субсидии, но всички останали езици и, разбира се, руският, ще присъстват свободно. Няма да се преследва, например, издаването на книги на руски език, спектакли, филми на руски и т.н.

"Моята защита на руския език и руската култура е защита преди всичко на човешките права и свободи. И ако строим държава, в която руският език е преследван, с какво се различаваме от Путин, който преследва украинския език? С нищо. Не искам Украйна да се превръща в путинова Русия. Ние се борим за свобода и това означава, че трябва да отговаряме на всички критерии за свобода."

Още: Арестович към българите: Не залагайте на мъртва фигура, Путин ще ви повлече със себе си

Крим и Донбас остават за Русия... временно

Арестович твърди, че това ще е временно решение... до излизането на руския президент Владимир Путин от властта. Неясно защо той е убеден, че следващото правителство в Русия ще бъде склонно да се предоговорят тези територии и да се откаже от тях като ги върне на Украйна.

"Ще изчакаме Путин да напусне властта и с новото руско ръководство ще се върнем към въпросите за окупираните територии. Това ръководство, сигурен съм, ще бъде по-разумно от Путин", смята той.

Неговият "аргумент" е, че "само Путин, Шойгу [военният министър Сергей Шойгу] и някои хора, свързани с тях, наистина искат война в Русия. Всички останали хора са съвсем разумни". Арестович не пояснява на какви основания поддържа подобно схващане.

На забележката на Meduza пък, че самите украинци според различни проучвания настояват за връщане на международно признатите граници на Украйна от 1991 г. той заявява "Това е така, но аз ще им обясня, животът ще им обясни [защо не са прави]".

"Като алтернатива предлагам не просто да предадем окупираните територии на Русия, а да се присъединим към НАТО, да получим политически и военни гаранции от блока, възможност за мирно развитие, икономически растеж и култура. И тогава спокойно да изчакаме да се смени режимът в Русия."

Още: Путин спря ядрения шантаж след като Западът му обеща ответен удар

Русия да не бъде ядрен сателит на Китай, а част от Запада

Според Арестович в интересите на Украйна е Русия да стане "силна, свободна и демократична" държава.

"Русия ни е съседка, тя никъде няма да се дене. Такива като Путин идват и си отиват, но Русия остава. Всички сме заинтересовани от две неща. Първо, Русия да стане силна, свободна, демократична държава. Второ, Русия да бъде част от Запада. И да не стане зависима от Китай и негов ядрен сателит. Възможно е да се окаже, че с бъдеща Русия ще станем ако не неутрални, то съюзници – в рамките, например, на общата позиция на Запада. Следователно обезличаването на руснаците ще бъде наша основна стратегическа грешка."

Източник: "Медуза"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа