Боеприпаси за Украйна: Доставки, обещания и как Европа ще задоволи "глада"

9511
Боеприпаси за Украйна: Доставки, обещания и как Европа ще задоволи "глада"
Снимка: Getty Images

Стотици чехи и няколко украинци работят денонощно в Източна Чехия, за да превърнат сграда от Втората световна война в център за доставка на оръжие и боеприпаси за Украйна. Инициативата е част от усилията на Европа да осигури на Киев оръжия за отблъскване на руските сили след спирането на американската военна помощ. Тя все още е блокирана в Конгреса от републиканците.

Още: 2 години война: Целите на Украйна и Русия - кой, кога и как ще победи? Говори ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Артилерийски глад

При посещението си в обекта в Щернберк, собственост на чешкия частен производител на оръжие Excalibur Army, ръководителят на нидерландската армия генерал Оно Айхелсхайм описа спешността на ситуацията, защото загубите на украинците в Източна и Южна Украйна растат, докато армията чака артилерийски снаряди.

"Трябва да доставяме повече и трябва да го правим по-бързо", каза той пред "Ройтерс" по време на скорошното си пътуване за инспекция на самоходни гаубични оръдия и ремонтиран руски танк, който ще бъде изпратен на фронта.

Две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна най-неотложната нужда е от артилерийски боеприпаси, които са на изчерпване. Европейският съюз, който заедно с други западни съюзници иска да ограничи руския напредък и да отблъсне все по-настъпателния съперник, стартира през март 2023 г. инициатива за доставка на 1 млн. боеприпаса на Украйна в рамките на 12 месеца. Година по-късно блокът е доставил малко повече от половината от този брой, твърдят официални представители. Причината е недостатъчен производствен капацитет и липса на дългосрочни поръчки.

Още: "Европа помага на Украйна": И Чехия се включва с военна помощ

Ролята на Чехия и Нидерландия

Чешкото правителство играе централна роля в опитите за набиране на финансиране сред партньорите и в сключването на сделки с чешката отбранителна промишленост.

Нидерландия също е била "доста заета в продължение на няколко месеца в няколко държави", опитвайки се да компенсира недостига на артилерийски снаряди, заяви полковник Симон Вуда, който е началник на нидерландската оперативна група за Украйна, цитиран от "Ройтерс".

Снимка: Украински генерален щаб

Този месец чешкият президент Петър Павел заяви, че страната му е намерила начин как да достави 800 000 снаряда на Киев, но се нуждае от помощ за финансирането.

"Първата партида (снаряди) трябва да бъде готова до четири месеца, като това е много консервативно изчисление. Втората част със сигурност може да бъде доставена през втората половина на тази година", заяви Вуда, като за първи път подробно описа графика на доставките.

Той заяви, че се полагат усилия за сключване на допълнителни договори с Excalibur Army, която е част от частната Чехословашка група (CSG), за закупуване на 155-милиметрови снаряди, които са подходящи за артилерийските оръдия, предоставяни от нидерландците.

Оше: Нидерландия и Украйна подписаха споразумение за сигурност (ВИДЕО И СНИМКИ)

Чехословашката група действа като производител и клирингова къща за боеприпаси - изработва системи за противовъздушна отбрана и превозни средства, набавя танкове, артилерия и снаряди от цял свят и ги преработва за Украйна. Западноевропейските държави и други съюзници плащат за голяма част от материалите. Украйна също така купува военно оборудване и боеприпаси директно от партньорите си.

Нидерландия работи с Чешката република, за да намери възможно най-много 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна. Вуда иска да гарантира постоянни доставки на боеприпаси като част от сделката за сигурност, договорена от нидерландския министър-председател Марк Рюте и украинския президент Володимир Зеленски. Нидерландия и други държави ще финансират 800-те хиляди артилерийски снаряда, които се доставят чрез Чехия.

Още: Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?

Как Русия има повече снаряди от Украйна?

Сред членовете на коалицията, които финансират краткосрочните покупки, са Великобритания, Канада, Дания, Чехия и САЩ, каза Вуда.

"Колективно ние всъщност открихме възможности по света да намерим боеприпаси на други места, извън Европа", каза той, като отказа да посочи тези места.

През двете години след пълномащабното нахлуване на Русия голяма част от украинските боеприпаси от чужбина са били доставени в запасите на САЩ. Западните производители увеличиха производството си, за да отговорят на неочаквания скок в търсенето, а Европейската комисия очаква годишното производство на снаряди в целия ЕС да достигне 1,4 млн. броя до края на 2024 г. Преди година то е било около 500 000.

За всеки снаряд, който Украйна изстрелва по фронтовата линия, Русия изстрелва между пет и шест, твърдят официални лица и анализатори в областта на отбраната. Този дисбаланс ограничава способността на Украйна да потиска руските атаки и да осигурява прикритие за придвижването на собствените си войски.

Още: Война на Русия с Европа: Най-големият оръжеен производител в Германия даде срок за подготовка

Русия е увеличила производството на оръжия и може да поддържа много по-висока скорост на стрелба от Украйна, но според западни експерти Москва също така е изправена пред някои ограничения. Именно затова се е обърнала към Северна Корея, за да увеличи доставките си на боеприпаси.

Според Financial Times украинският външен министър Дмитро Кулеба е заявил пред колегите си от ЕС миналата седмица, че тази година Украйна се нуждае от 2,5 милиона артилерийски снаряда, което предполага дневна нужда от около 7000, но ЕС е изпратил само 400 000.

Още: Севернокорейските заводи работят на пълен капацитет, за да снабдяват Русия с оръжия

Цените на боеприпасите скочиха

Доставките на боеприпаси за Украйна бяха прекъснати от Конгреса на САЩ, където републиканците задържат пакета от военна помощ в размер на 60 млрд. долара. Европейските сили пък се разделиха относно използването на средства на ЕС за закупуване на боеприпаси извън блока.

На световния пазар са налични около 2 млн. голямокалибрени боеприпаси, твърди високопоставен чешки служител. Търсенето във връзка с войната в Украйна повиши цените до 2800-3200 долара за снаряд от 700-1200 долара преди това, казват двама източници, запознати с пазара и цитирани от "Ройтерс". Това значи около 4-5 пъти по-висока цена.

Още: Съгласие в ЕС печалбите от замразените руски активи да отидат за украинската отбрана

Снимка: Getty Images

Предизвикателства

Доставките на боеприпаси за Киев трябва да бъдат увеличени, ако той иска да има шанс да обърне хода на войната, пишат анализаторите Франц-Щефан Гади и Майкъл Кофман в изследователски документ от февруари за Международния институт за стратегически изследвания. "За подкрепящите държави предизвикателството е да увеличат значително производството на артилерийски боеприпаси и прехващачи за противовъздушна отбрана", се казва в доклада.

"Киев се нуждае от около 75 000-90 000 артилерийски снаряда на месец, за да поддържа войната в отбранителен план, и от над два пъти повече - 200 000-250 000 - за голямо настъпление.

В ЕС се обсъжда откъде да се осигурят боеприпасите. Нидерландия отпусна 250 млн. евро за закупуване на снаряди за Киев, включително неевропейски запаси чрез чешката отбранителна промишленост, и поиска от съюзниците да допринесат за плана, който се изпълнява съвместно с чешкото правителство. Високопоставен чешки служител заявява, че страните донори могат да избират от списък с оферти за различни видове продукти и произход. Няколко чешки компании работят като "клирингова къща".

При положение че европейските боеприпаси са разпродадени за две години, служителят поставя въпроса защо има колебание да се излезе извън рамките на местните пазари.

Франция и Германия обмислят да се присъединят към инициативата. Френският президент Еманюел Макрон подкрепи плана по време на посещението си в Прага във вторник и отвори вратата за използване на европейски средства за него, но не каза с какво Париж ще допринесе. Франция също така покани министрите на външните работи и отбраната на основните съюзници на Украйна и генералния секретар на НАТО да участват във видеовръзка в четвъртък, чиято цел е да се покаже "единен фронт" и да се излязат с конкретни предложения за увеличаване на подкрепата за Киев. В поканата се казва, че на срещата ще бъдат разгледани начини за ускоряване на доставките на артилерийски боеприпаси и тяхното производство.

Още: САЩ: Украйна е подготвила някои изненади, чакаме резултатите

Не само боеприпаси

Нуждите на Украйна се простират отвъд артилерийските боеприпаси. Тя иска да укрепи противовъздушната си отбрана и се нуждае от повече техника по фронтовата линия, за да се справи с превъзхождащите ресурси на Русия. По-късно тази година се очаква да бъдат доставени американски изтребители F-16 на Украйна от Дания и Нидерландия. 

Нидерландците са също така са част от група, предоставяща усъвършенствани дронове, способни да атакуват по-дълбоко в контролираната от Русия територия. Нидерландия вече е получила 100 монтирани противовъздушни оръдия и 45 ремонтирани танка Т-72 за Украйна от Excalibur Army - сред 105-те, финансирани заедно със САЩ и Дания. Тя е поръчала и девет съвременни гаубични оръдейни системи.

Друг чешки доставчик - компанията за радарни технологии ERA - достави четири системи за далечно наблюдение, също дарени от нидерландците.

Павел Дошко, който е директор по бизнес развитие в CSG's Defence Land Systems, казва, че са добавени стотици работници, за да се увеличи производството на площадката в Щернберк. "Заедно с нидерландските партньори и други партньори, които имаме в НАТО, сега сме в състояние да доставяме на Украйна доста материали, от които тя отчаяно се нуждае за своята отбрана", посочва той. "Правим всичко възможно, за да доставим колкото се може повече, колкото се може по-добре и колкото се може по-бързо".

Още: Развитието на украинската военна промишленост: Дронове, но не само (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com