Ефектът на санкциите в руското небе: Двойно повече въздушни произшествия през 2023 г.

5673
Ефектът на санкциите в руското небе: Двойно повече въздушни произшествия през 2023 г.
Снимка: Dmitry Zherdin / CC BY-SA 3.0

През 2023 г. в Русия са се случили най-малко 74 въздушни произшествия, което е с 38 повече в сравнение с предходната година, изчислява германската изследователска компания Jacdec. Нейните данни бяха цитирани от The Wall Street Journal (WSJ). В статистиката са включени самолети, предназначени да превозват поне 19 пътници.

На всеки 100 000 полета е имало почти 10 произшествия - в сравнение с пет година по-рано, сочи анализът. Като пример в публикацията се посочва инцидентът с Airbus A320 на Ural Airlines, летящ от Сочи за Омск на 12 септември. Тогава, след като е открил неизправност, екипажът е поискал аварийно кацане в Новосибирск, но поради внезапна загуба на гориво е бил принуден да кацне в полето.

Още: Руска реалност: 3 инцидента с руски самолети само за 6 часа и срутване на нечистотии върху студенти в елитен руски ВУЗ (ВИДЕА)

Санкциите са в основата

Според експерти, интервюирани от WSJ, повечето от инцидентите са свързани със санкциите, които бяха наложени на Москва след нахлуването в Украйна и които отрязаха Русия от доставки за поддръжка и резервни части. Такива инциденти включват повтарящи се случаи на пожари в двигателите или други повреди по време на полети, повреди на шасито по време на кацане, както и неизправности на клапите, които водят до отклонение от курса.

В повечето случаи сериозните повреди или катастрофи са били избегнати, но експертите предупреждават, че постоянните технически проблеми създават значителни рискове за пътниците и увеличават натоварването на пилотите. "Те нямат достъп до резервни части и не могат да направят много. Това започва да оказва сериозно влияние", казва Хенри Гурги - директор на отдел "Стратегия и политика на безопасност" във Фондацията за безопасност на полетите.

Иран ремонтира руски самолети

Според експертите санкциите са оказали особено силно въздействие върху наличието на шасита и спирачки. Поради това се е наложило самолетите да бъдат изпращани в Иран за техническо обслужване.

Също така недостигът на резервни части за симулатори поставя под въпрос способността на Русия да обучава нови пилоти и да осигурява курсове за усъвършенстване.

Преди войната в Украйна флотът на руските компании се състоеше от 1031 самолета. Почти две трети от него бе съставен от Boeing и Airbus.

Снимка: Getty Images

"Санкциите, наложени срещу руските авиокомпании, значително затрудниха поддържането на летателната годност на самолетите и тяхното техническо състояние", казва Александър Ланецки, генерален директор на литовската авиационна консултантска компания Friendly Avia Support. Според него, след като са загубили достъп до западните технически ръководства, някои руски авиокомпании са разработили свои собствени програми за ремонт и поддръжка. "Тези импровизирани подходи пораждат опасения за потенциалните последици и безопасността", допълва Ланецки.

Москва отрича да има проблеми

На 26 януари Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия обяви, че няма увеличение на броя на авиационните инциденти.

Прессекретарят на агенцията Артьом Кореняко коментира данните на американския Newsweek, че самолетите в Русия са започнали да се развалят три пъти по-често една година след налагането на санкциите, като ги нарече "цифри, които не са потвърдени от никого". Изданието изчисли, че от началото на 2023 г. са регистрирани повече от 180 случая на неизправности по време на полет, докато през 2022 г. те са били само 60. За една есен в Русия са се развалили толкова самолети, колкото за цяла година преди това.

Въпреки публичните уверения за безопасността на полетите, на 31 януари Федералната агенция за въздушен транспорт проведе извънредно заседание след 20 инцидента с двигатели на самолети за един месец. Бе извикано ръководството на авиокомпания S7 Airlines - четири нейни самолета бяха изправени пред такъв проблем.

Още: Самолетите на руските авиокомпании не спират с повредите - двигателите отказват и застрашават животи (ВИДЕО)

Прогнозите

Според прогнозата на консултантската компания Oliver Wyman - до 2026 г. руският самолетен парк ще бъде намален с повече от половина. Това ще бъде значителен удар за икономиката, тъй като въздушният транспорт е от ключово значение за най-голямата държава по площ в света.

"Едно от решенията е да се премине от самолети западно производство към самолети местно производство, но кога ще видим това? Вероятно не по-рано от 2030 г.", казва главният изпълнителен директор на TrustFlight Карл Стивс.

Според изчисления на "Ройтерс" - от налагането на западните санкции досега руските власти са предоставили над 12 млрд. долара под формата на държавни субсидии и заеми, за да поддържат авиоиндустрията. Освен това "Ростех" обеща да произведе повече от 500 самолета от различни типове до 2030 г.

Още: Путин с амбициозен план: Русия да построи 1000 пътнически самолета до 2030 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com