ЕК даде 1 месец на Полша за съдебната ѝ реформа - иначе Варшава може да остане без глас в ЕС

1100
ЕК даде 1 месец на Полша за съдебната ѝ реформа - иначе Варшава може да остане без глас в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия взе решение днес (14 август) да изпрати на Полша мотивирано становище относно полския Закон за Върховния съд.

С новия полски закон се понижава пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд на Полша от 70 на 65 години. Това излага на риск от принудително пенсиониране 27 от 72 заседаващи във Върховния съд съдии. Тази мярка се прилага и по отношение на първия председател на Върховния съд, чийто 6-годишен мандат, установен в конституцията на Полша, се прекратява преждевременно.

Поляците отново излязоха на улицата заради спорната съдебна реформа

Хиляди поляци се включиха в протеста срещу спорната реформа на съдебна система в страната, предаде БНТ. Вчера (26 юли) президентът Анд...

Съгласно закона на настоящите съдии, засегнати от понижаването на пенсионната възраст, се предоставя възможност да поискат удължаване на мандата си от полския президент. Той може да разреши удължаване с 3 години на мандата, който може да бъде подновен веднъж. Няма определени критерии за вземане на решение от президента, а също така няма и възможност за съдебен контрол, ако искането бъде отхвърлено. Затова ЕК счита, че въвеждането на консултация с Националния съдебен съвет (НСС) на Полша не представлява ефективна защита, както твърдят полските органи. Становището на НСС не е обвързващо и се основава на неясни критерии. Освен това, след реформата от 8 декември 2017 година настоящите членове на НСС на Полша са съдии, назначени от полския парламент, в нарушение на европейските стандарти за независимост на съдебната власт.

От ЕК изрично уточняват, че не са доволни от официалните обяснения на Полша по въпроса с полската съдебна реформа. Брюксел счита, че тази реформа е несъвместима с правото на ЕС, тъй като подкопава принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, като по този начин Полша не изпълнява задълженията си по член 19, параграф 1 от Договора за Европейския съюз във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз.

Заради това ЕК премина към следващия етап на производството за установяване на нарушение. Полските органи разполагат с един месец, за да предприемат необходимите мерки в отговор на това мотивирано становище. Ако те не предприемат подходящи мерки, Комисията може да реши да отнесе случая до Съда на ЕС. Рискът за Полша е и възможността да ѝ бъде отнето правото на глас в Съвета на Европейския съюз - съгласно чл. 7 от Договора за ЕС. С мнозинство от четири пети от Европейският съвет може да констатира, че е налице очевиден риск от тежко нарушение от страна на държава-членка на общите ценности, посочени в член 2 от Договора.

Припомняме че на 29 юли 2017 година ЕК започна производство за установяване на нарушение във връзка с полския Закон за общите съдилища включително и поради неговите разпоредби относно пенсионирането и тяхното въздействие върху независимостта на съдебната власт. Брюксел сезира Съда на ЕС на 20 декември 2017 г. Делото е в процес на разглеждане в Съда.

Одобриха санкционна процедура срещу Полша

Комитетът на Европейския парламент (EП) за гражданските свободи, вътрешните работи и правосъдието подкрепи решението на Европейската ко...

От ЕК уверяват, че няма да спрат диалога с Полша по въпроса с полската съдебна реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа