Елизабет II стана най-дълго управляващият британски монарх

3236
Елизабет II стана най-дълго управляващият британски монарх
Снимка: Getty Images / Guliver

Днес, 9 септември кралица Елизабет II влиза в историята като най-дълго управляващия монарх във Великобритания - 63 години 9 месеца и 2 дни на престола, предаде БГНЕС.

Елизабет II изпревари своята прочута предшественичка и прапрабаба кралица Виктория, която беше на власт между 1837 г. и 1901 година.

През 1952 г. бащата на Елизабет умира на 56 г. Тогава Елизабет е само на 25 г., а вече трябва да се възкачи на престола. Така тя става властващ монарх на 15 страни, сред които Австралия, Нова Зеландия и Канада.

Тези дни името на кралицата не слиза от първите страници на вестниците във Великобритания. Медиите изчислиха, че за това време Елизабет II е направила 256 официални посещения в 129 страни. Интересното е, че по време на нито едно от тези пътувания кралицата не е носела със себе си паспорта, какъвто всъщност тя и няма - всички паспорти във Великобритания, са издадени от нейно име.

Седем от всеки 10 британци са за запазване на монархията завинаги. Това показват резултатите от проучване сред 1117 зрители на Sky News.

"70% желаят Великобритания да остане монархия завинаги. 73% смятат, че монархическата институция е неделима част от британската култура. 58% имат доверие кралицата повече от болшинството политици. Само 21% от анкетираните са заявили, че монархията е загуба на средства, докато 61% не са съгласни с това. Също така 61% смятат, че монархията все още играе важна роля във функционирането на британската държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа