ЕП предупреди Лондон: След Brexit няма да имате облаги, каквито има в ЕС

1849
ЕП предупреди Лондон: След Brexit няма да имате облаги, каквито има в ЕС

Резолюция относно позицията на Европейския парламент за отношенията между ЕС и Великобритания след Brexit обсъдиха евродепутатите с главния преговарящ Мишел Барние, предаде репортер на Actualno.com.

Проекторезолюцията, подготвена от работната група на парламента относно Brexit и одобрена от Председателския съвет (съставен от председателя на ЕП и лидерите на политическите групи, бел. ред.) твърди, че споразумение за асоцииране между ЕП и Обединеното кралство би могло да предостави уместна рамка за бъдещи отношения. В същото време, текстът подчертава, че дори близко асоциирани държави със сходно законодателство не могат да се възползват от облаги или достъп до пазара, подобни на тези на държавите членки на ЕС. Припомняме, че Великобритания се бори поне финансовият сектор да остане реално част от единния европейски пазар, но засега Брюксел е твърдо против.

Туск: Не искаме да градим стена между ЕС и Великобритания

Европейският съюз не иска да "изгради стена" с Великобритания, когато напуска блока, заяви президентът на ЕС Доналд Туск в сряда, като ...

Остър тон

Съпредседателят на "Зелените" Филип Ламбер се обърна директно към премиера на Великобритания Тереза Мей с думите, че следи изкъсо изказванията ѝ още откакто е избрана за поста, като според него те разделят общността на Острова. "Един министър-председател ще бъде оценяван не по това колко силно е ударил по отсрещния лагер, а колко добре е обединил своя", добави още той.

Лидерът на "Партия на независимостта на Обединеното кралство" (UKIP) Найджъл Фарадж обяви в своето изказване, че 2/3 от британците смятат, че ЕП извива ръцете на Великобритания. "И това е така. Извивате нашите ръце, както и ръцете на съседите ни", категоричен беше той, като добави, че след Brexit Великобритания трябва сама да сключва търговските си договори. "Вчера Доналд Тръмп ни определи като най-добрият партньор на САЩ в света - затова, г-жо Мей, опълчете се на тези неизбрани от никого хулигани и така ще направите услуга на британците", каза още Фарадж.

Изключената от британската евроскептична партия Джанис Аткинсън допълни думите на Фарадж, като заяви, че наказването на Великобритания ще се отрази отрицателно и на ЕС. "Вие сте рекетьори и не само ние, но и Тръмп ви го каза", добави тя, обръщайки се към лидерите на Съюза.

Франция: Сделката за свободна търговия по Brexit не може да включва финансови услуги

Сделката за свободна търговия след Brexit между Великобритания и ЕС не трябва да включва финансови услуги. Това заяви френският минист...

Независимият депутат от Великобритания Диан Джеймс беше категорична, че Великобритания не иска да е васална страна. "Ако искате да направите Brexit твърд - не забравяйте, че ще има последствия, а те за вас ще бъдат сериозни", заплаши тя ЕС.

Представителят на лейбъристите Ричард Корбет изрази мнение, че резолюцията не трябва да изненадва никого във Великобрирания, защото "тя просто е отговор на зададения вече тон".

Главният преговарящ по въпросите на Brexit от страна на Брюксел Мишел Барние заяви, че ЕС винаги е имал и ще запази доброто отношение и респекта към Великобритания като към голяма и силна страна. "Нашата и вашата отговорност е да запазим това, което сме - нашата идентичност, нашите общи пазари и т.н.", каза той. По думите му след 15 дни ще бъде готов текста на договора за отношенията след Brexit. Според Барние по време на преходния период, който най-вероятно ще бъде кратък, гражданите във Великобритания ще се ползват с правата си отпреди Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа