ЕС и Тайланд подновяват търговските преговори

1689
ЕС и Тайланд подновяват търговските преговори
Снимка: iStock

Европейският съюз и Тайланд подновяват преговорите по споразумение за свободна търговия, съобщи Европейската комисия.

Съобщението, което потвърждава по-ранна информация на Politico, е резултат от виртуална среща между ръководителя на търговския отдел на ЕС Валдис Домбровскис и Джурин Лаксанауисит, вицепремиер и министър на търговията на Тайланд.

"Едно модерно, динамично [споразумение за свободна търговия] между ЕС и Тайланд ще бъде от полза и за двете страни и ще засили/диверсифицира търговските връзки на ЕС с Индо-Тихоокеанския регион", заяви Домбровскис в Twitter, цитиран от БГНЕС.

С такова споразумение двете страни искат да стимулират търговията и инвестициите, заяви Комисията в съобщение за медиите, като се стреми да подобри достъпа до пазара на стоки, например, да уеднакви стандартите за безопасност на храните и да се справи с правата върху интелектуалната собственост.

"Устойчивостта също ще бъде в центъра на това споразумение", заяви Комисията.

Търговията със стоки между ЕС и Тайланд е на стойност около 42 млрд. евро.

Намаляване на тавана на цената на руския петрол с близо 10 долара искат държави от ЕС

Властите на Полша, Литва и Латвия смятат, че таванът на цените на петрола от Русия, определен на 60 долара за барел, трябва да бъде нам...

След военния преврат през 2014 г. Брюксел замрази търговските преговори с Банкок. Макар че страните от ЕС дадоха зелена светлина за възобновяване на търговските преговори в края на 2019 г., досега те не бяха започнали официално. И все пак, въпреки че подновяването на преговорите вече е официално обявено, първият кръг от разговори "едва ли ще се състои преди септември", заяви един от дипломатите на ЕС.

Съобщението добавя още една държава към списъка с желания за свободна търговия на блока. След войната на Кремъл в Украйна, която оголи зависимостта на блока от Русия, Европейската комисия, но също така и Европейският парламент и страните от ЕС, настояват за диверсификация на търговията, за да се намали зависимостта от отделни държави чрез подписване на повече търговски споразумения.

Азия на фокус

Преговори се водят и с редица други държави, включително Индонезия, Индия, Австралия и Нова Зеландия. В региона ЕС вече има споразумение за свободна търговия с Виетнам и Сингапур.

Това е и част от по-широката тенденция ЕС да възобновява връзките си с Югоизточна Азия, като през последните месеци няколко служители на ЕС и европейски министри пътуваха до региона.

Проруски демонстрации в Молдова и Грузия, палят знамена на ЕС по улиците (ВИДЕО)

Проруски демонстранти в Грузия и Молдова изпълниха улиците на столиците на двете страни. На кадри, публикувани от канала NEXTA в Twitte...

Бернд Ланге, председател на търговската комисия на Европейския парламент, приветства споразумението, като заяви, че политическите събития в Тайланд "се движат в правилната посока".

"Има смисъл да се възобновят замразените търговски преговори", каза той. "В икономическо и политическо отношение регионът на АСЕАН е в центъра на вниманието на европейската политика."

Но подновяването на преговорите може да не мине без противоречия заради недобрата репутация на страната в областта на човешките права, като все още често се съобщава за нарушения на правата.

Например "през 2021 г. правителството удвои усилията си за ограничаване на правото на свобода на изразяване и на мирни събрания", заяви правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Хюман Райтс Уоч повтори тази оценка в последния си годишен доклад за страната, като заяви, че правителството преследва активисти за демокрация и не изпълнява задълженията си в областта на правата на човека.

За да има по-ясна представа за последиците от евентуалното предоставяне на достъп до пазарите на ЕС без мита, Комисията заяви, че ще извърши оценка на въздействието върху устойчивостта. Тя ще се съсредоточи върху последиците за икономиката, околната среда и правата на човека, "за да предостави препоръки как да се увеличат максимално очакваните положителни ефекти, като същевременно се сведат до минимум потенциалните отрицателни ефекти", заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа