ЕС ще освободи Калининград от санкциите, Германия усмирява Литва

7547
ЕС ще освободи Калининград от санкциите, Германия усмирява Литва
Снимка: Getty Images

Посредничеството на ЕС за стихване на конфликта между Литва и Русия заради ексклава Калининград е на път да се увенчае с успех. Преминаването на руски стоки през литовската страна към контролираната от Москва територия на Балтийско море може да се върне в рамките на нормалните темпове до няколко дни.

Това съобщава Reuters, позовавайки се на два свои източника, запознати с дискусиите на най-високо ниво. Според тях европейските представители са близо до издействане на компромисна сделка с Вилнюс за намаляване на напрежението с Москва.

То се породи на 18 юни, когато стана ясно, че Литва съкращава железопътния транзит на определени стоки (желязо, стомана и метали) от Русия за руския ексклав Калининград, който се намира между Литва и Полша. Причината – санкциите, наложени от ЕС на Кремъл заради войната в Украйна. В отговор на блокадата Москва заплаши ЕС и НАТО, а освен това обяви, че може да спре електричеството на литовската страна. В последните дни се заговори, че Литва планира да наложи вето над подготвяно решение на Европейската комисия да се разреши неограниченият транзит на стоки от Русия през ЕС.

Литва: Подготвени сме, в случай че Русия реши да ни изключи от общата електрическа мрежа заради Калининград

Литва е подготвена да реагира, в случай че Русия я изключи от регионалната електропреносна мрежа в отговор на блокирането на железопътн...

Калининград разчита на внос на продукти по жп линии и пътища от Литва. Сега ЕС преговаря за изключване на ексклава от санкциите. Планира се сделката да бъде сключена в началото на юли, ако Вилнюс оттегли възраженията си, твърди Reuters. Подкрепа за компромисното решение за Калининград има от страна на Германия.

Ако не бъде възстановен традиционният маршрут за руски стоки до Калининград - първо през съюзника на Москва Беларус, а след това през Литва - балтийската държава се опасява, че Русия може да използва военна сила, за да прокара сухопътен коридор през нейната територия. Това казва един от източниците на агенцията.

Междувременно Германия разполага с военни в Литва и ще попадне в директна конфронтация с Русия, ако това се случи. Най-голямата европейска икономика все още е доста зависима от вноса на руски газ и ще бъде уязвима при допълнително ограничаване на потоците, ако спорът за Калининград ескалира.

„Путин има много повече лостове от нас. В наш интерес е да намерим компромис“, заявява един от източниците на Reuters, запознат с преговорите.

Външното министерство на Литва обаче отстоява стриктното спазване на европейските санкции срещу Русия. „Те трябва да се прилагат с пълна сила и решението за всяко едно изключение трябва да се взима по начин, който не подкопава надеждността и ефективността на санкционната политика на ЕС. Транзитът към Калининград е възможен през няколко европейски държави, затова обяснението на Европейската комисия за прилагане на санкциите не може да се ограничава само до Литва“, заявяват от ведомството във Вилнюс.

Русия привика посланика на ЕС в Москва заради литовската блокада към Калининград

Руското външно министерство привика посланика на ЕС в Москва Маркус Едерер заради "антируските ограничения" върху транзита на товари ме...

Един от компромисните варианти е движението на товари между Русия и Калининград да бъде изключено от санкциите на ЕС с мотива, че това не се счита за нормална международна търговия - тъй като ексклавът е част от Русия. Тази отстъпка би могла да бъде направена само при условие, че санкционираният товар се използва в Калининград, а не се изнася през пристанището, където се намира щабът на руския Балтийски флот. Това може да се окаже трудно за гарантиране и да постави Литва, която е натоварена с определянето на крайното местоназначение на стоките, в конфликт с Русия.

Другата версия гласи, че биха могли да се използват хуманитарни съображения, за да се направи изключението за Калининград. Литва обаче има сериозни резерви, за да не се окаже, че прави твърде много отстъпки спрямо Кремъл.

Списъкът със санкционирани стоки от Русия към Калининград, минаващи през литовска територия, ще бъде разширен от 10 юли и ще включва цимент и алкохол. Ако до август няма споразумение с ЕС, към това ще бъдат добавени въглищата, а ако забраната продължава и през декември, в списъка ще влязат и петролни продукти. Когато започне последната фаза, около половината от товарите, изпращани от Русия към ексклава, ще бъдат санкционирани.

Не се забранява нито превозът на пътници, нито на хранителни продукти. Калининград все още може да бъде достигнат и със самолет, и по море.

ОЩЕ: Норвегия наложи същата забрана на Русия, каквато Литва приложи за Калининград

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа