Европейските държави одобриха пакета Мобилност

4334
Европейските държави одобриха пакета Мобилност
Снимка: БГНЕС

Европейските държави одобриха пакета „Мобилност”, който предвижда камионите да се връщат в страната, от която са, на всеки два месеца.

Малко не достигна на източноевропейските страни, за да отхвърлят предложеното от финландското председателство споразумение. То предвижда водачите да се прибират на всеки месец и да нямат право да спят в кабините си повече от 45 часа. Мярка, която, според представители на българския транспортен сектор и правителството, ощетява нашите превозвачи, а според западните държави - е в полза на водачите.

ЕК взема решение за пакет "Мобилност"

Очаква се днес, 20 декември, Европейската комисия да проведе официално гласуване на решението по пакета "Мобилност". Това решение се вз...

От Европейската комисия(ЕК) предупредиха, че връщането на празни камиони може да попречи на амбициите за намаляване на вредните емисии и спазването на климатичен неутралитет.

Одобреният текст ще претърпи окончателна правна и езикова редакция. След това той трябва да бъде официално приет — първо от Съвета, а след това от парламента.

На 21 януари предстои потвърдително гласуване в Комисията по транспорт. След решението на ЕК, по пакета "Мобилност" ще бъде направена оценка на въздействието върху околната среда.

Ако оценката за въздействие на текстовете покаже, че те ще навредят на околната среда, ЕК ще предложи нови текстове, което вече би било огромен обрат в полза на България и другите централно и източноевропейски страни, които са против пакета. Докато ЕК прави такава оценка, това не спира процедурата и гласуванията по пакета продължават. Окончателно текстовете трябва да бъдат приети през май 2020 г. Основните параметри на текстовете са следните: камионът да се връща на 8 седмици, шофьорът - на 4, да почиват в хотели и да се ограничат вътрешнообщностните превози, които са конкурентно предимство на българските фирми.

Борисов: ЕК може да предложи други правила за превозите

Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение за изготвяне на оценка на въздействието и ако е необходимо...

Припомняме, че министърът на транспорта Росен Желязков каза преди около седмица, че когато законодателните изменения по пакета Мобилност станат факт, България ще заведе дело пред Съда на ЕС: „Заявили сме ясно намерението си, че ще търсим арбитража на съда, защото предложените мерки са непропорционални“, подчерта министърът след срещна с представители на международните превозвачи“.

„За мен е важно каква ще бъде и позицията на „Зелените“ по Пакета за Мобилност I, които от една страна подкрепят пакета, с който няма да се постигне декарбонизация на Европа, а карбонизиране, заяви още министърът. По думите му в момент, в който се обсъжда инициативата „Зелена сделка“, за ограничаване на въглеродните емисии и борба с климатичните промени, Председателството на Съвета на ЕС и докладчици в ЕП в постигнатите предварителни договорености налагат текстове, които ще доведат до повишаване нивото на вредни емисии от камионите. „Това поражда силно недоумение и съмнение доколко са сериозни амбициите на част от държавите членки за реално намаляване на замърсяването от камионите. В момента се наблюдава несъответствие между политиките, които се водят на европейско ниво, което поставя под въпрос цялостното функциониране на ЕС“, посочи тогава Росен Желязков.

Министърът изтъкна, че подобряването на условията на труд на водачите и подобряването на пътната безопасност са последните елементи, които са били взети под внимание при постигането на договореностите.

 

Желязков: EK ще прави оценка на въздействието на пакета „Мобилност“

Европейската комисия ще направи оценка на въздействието доколко е полезна мярката да се връщат камионите в страните по регистрация. От...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа