Какви знаци отправя Мелони към Брюксел с първите си назначения?

4497
Какви знаци отправя Мелони към Брюксел с първите си назначения?
Снимка: Getty images

След като през уикенда Джорджа Мелони, която оглавява крайнодясната партия "Италиански братя", официално пое задълженията на министър-председател на Италия, се състоя и първото заседание на кабинета.

Когато новият премиер беше в опозиция, тя стана известна с пламенните си антибрюкселски речи, в които обвиняваше Европейския съюз, че работи срещу италианските интереси. Но след като положи клетва, наследявайки на поста Марио Драги, твърд проевропейски технократ, тя е изправена пред предизвикателството да балансира отношенията на Италия с блока, като същевременно управлява националистическите тенденции на своята партия, пише "Файненшъл таймс" в свой обстоен анализ.

Според анализатори отношенията на нейното правителство с Брюксел ще бъдат тест за доверието в италианската десница и солидността на ЕС във време, когато Европа се бори с последиците от войната на Русия в Украйна и се тревожи за риска от рецесия.

По-малките коалиционни партньори на Мелони включват евроскептичната "Лига" и "Форца Италия" на 86-годишния Силвио Берлускони. "Докато подкрепата на Мелони за САЩ и НАТО е много ясна, нейният курс към ЕС не е... тя е на кръстопът", коментира Николета Пироци, програмен директор за ЕС в Института за международни отношения в Рим.

Освен че атакува брюкселските "бюрократи", Мелони е изрязявала нееднократно подиции относно ЕС, че трябва да бъде федерация от нации, всяка от които трябва да си върне суверенитета, а не да отстъпва повече от него.

Въпреки това анализаторите смятат, че първите назначения в кабинета на Мелони са знак, че тя се стреми да успокои опасенията в Брюксел и в столиците на ЕС за посоката, в която възнамерява да насочи третата по големина икономика в еврозоната.

ОЩЕ: Мелони: Новото правителство на Италия ще бъде пронатовско и проевропейско

Според Пироци е по-вероятно тя да избегне курс на сблъсък с ЕС като този на премиера на Унгария Виктор Орбан.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Италия може да бъде обект на същото наказателно задържане на средства от ЕС като Унгария и Полша, "ако нещата тръгнат в трудна посока". Въпреки това тя каза в неделя, че е имала "добър първи разговор" с Мелони, добавяйки, че ЕС и Италия ще "работят заедно за справяне с критичните предизвикателства на нашето време, от Украйна до енергетиката".

Френският президент Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц заявиха, че са "готови да работят" с новото правителство на Мелони. Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан определи победата на Мелони като "голям ден за европейската десница".

Пироци вярва, че ако Париж и Берлин възприемат прагматичен подход към Рим, конфронтацията може да бъде избегната. "ЕС преминава през много трансформации, балансът на силите се променя и групите в Европейския парламент започват да мислят за нови съюзи преди изборите за Европейски парламент през 2024 г.", казва Пироци. "Екстремните позиции имат потенциал да бъдат изгладени."

Ключовите фигури

Външен министър е Антонио Таяни от "Форца Италия", бивш председател на Европейския парламент. За назначаването му на поста се говореше от доста време. Заради проруските отклонения на Силвио Берлускони се заговори, че Таяни може и да се размине с позицията на дипломат номер едно. Именно Таяни бе натоварен със задачата на няколко пъти да внася яснота в изказванията на Берлускони, касаещи Путин и Украйна.

Таяни е добре позната фигура в Европа. Защитава проевропейски и проатлантически позиции. Изказва подкрепа за Киев. Очаква се, че с избирането му на поста на външен министър Италия ще запази евроатлантическия курс и ще разсее опасенията, че ще се превърне в проводник на проруски идеи и в слабото звено в ЕС и в НАТО, посочва БТА.

Заради изявените си проруски позиции, а и заради полемиките, които предизвика по миграционните въпроси по времето, когато беше министър на вътрешните работи в първото правителство на Джузепе Конте, лидерът на "Лига" Матео Салвини този път не бе назначен на поста на вътрешен министър. Той е вицепремиер в правителството на Мелони и ще бъде и министър на инфраструктурата.

Самият Салвини не беше изненадан от това развитие на нещата. Неговата партия не се представи добре на изборите и спадът на доверие в нея попречи на десноцентристката коалиция да постигне още по-категоричен успех. По време на предизборната кампания Салвини разкритикува западните санкции срещу Русия, които според него вредят повече на онези, които ги налагат.

ОЩЕ: Противоречиви партньори, Русия, ЕС: Коалицията на Мелони е изправена пред предизвикателства

Въпреки че като министър на инфраструктурата няма да отговаря за енергетиката, Салвини заговори за "чиста и сигурна ядрена енергия от последно поколение". Италия се отказа от ядрената енергетика още в края на миналия век, но в предизборната програма на десницата се говори за евентуално връщане към нея.

Макар Салвини да се размина с поста на вътрешен министър, ресорът в правителството на Мелони бе поверен на негов приближен - Матео Пиантедози. От него сега ще се очаква да изпълни предизборното обещания на десницата за борба с незаконната миграция от Северна Африка през Средиземно море към Италия. Това обаче е една доста трудна задача, налагаща постигане на консенсус с колеги от други страни на първа линия на миграционната вълна, както и от държави, които са против всякакво преразпределяне на мигрантите от първа линия към тила в ЕС, като Унгария, Чехия или Полша.

Министърът на отбраната в кабинета на Мелони Гуидо Крозето е неин приближен от "Италиански братя". Очаква се той да бъде добре приет от колегите си от ЕС и от страните от НАТО. Изборът му на поста показва, че Мелони иска да увери западните партньори в пронатовските позиции на Италия. Но освен това Крозето ще е и най-близкият й човек в правителството. Той е възприеман като закрилническа фигура за Мелони. Преди няколко години на обществена проява гигантът Крозето (висок е близо 2 метра) взе на ръце Мелони и споменът за тази сцена все още поражда разнородни коментари.

По икономическите въпроси Мелони се осланя на няколко души. За министър на икономиката и на финансите е избран Джанкарло Джорджети. Министър на икономическото развитие ще бъде Адолфо Урсо. Министър по европейските въпроси и за плана за постпандемично възстановяване на икономиката ще бъде Рафаеле Фито.

На тях Мелони ще разчита да изпълни икономическите и финансовите цели от предизборната програма на десницата, като успее да подпомогне домакинствата и компаниите в енергийната криза, без да се налага трупане на още дълг и като предоговори с Брюксел някои от целите в плана за постпандемично възстановяване, по който Италия е предвидено да получи близо 200 милиарда евро.

За Джорджети се твърди, че е човек на посредничеството, че е мълчалив и ловък политик. Той е представител на "Лига" и е заместник партиен лидер. Въпреки това бе възприеман като много близък до Драги.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че партията на Джорджети проведе кампания за намаляване на данъка върху доходите до 15 процента, което според нея ще бъде финансирано от допълнителен публичен дълг. Неговият предстоящ закон за бюджета ще бъде първият тест за отношенията между Италия и ЕС, тъй като всеки подобен ход би бил обръщане на фискалната дисциплина, заложена от Драги, бивш президент на Европейската централна банка.

Мелони даде знак за намерението си да поддържа стабилността на публичните финанси на Италия.

Спорните кадри

"Политико" отбелязва, че сред най-противоречивите назначения на Мелони е ултраконсервативната католичка Еуджения Мария Рочела за министър на семейството. Мелони освен това промени името на ведомството на Министерство на семейството, раждаемостта и равните възможности.

Сандра Дзампа, сенатор от левите демократи, заяви пред "Политико": "Нямаше причина да смятаме, че Мелони би постъпила по друг начин. Никога не съм чувала Мелони да говори за правата на жените. Тя е дъщеря на политическа култура и идеология, която има негативно отношение към равните възможности и правата на жените, и тя никога не го е пазила в тайна."

Дзампа разкритикува номинацията на Рочела, "която е ултраконсервативна католичка и за която абортът не е право". Тя също така критикува комбинацията на въпросите за раждаемостта с правата на жените, "което ги блокира и двете".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com