X
 
 

Коя е Санна Марин - бъдещият най-млад лидер в света? (ВИДЕО)

2675 0
Коя е Санна Марин - бъдещият най-млад лидер в света? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
34-годишната Санна Марин е номинацията на Финландската социалдемократическа партия за следващ премиер на страната. Тя беше министър на транспорта в правителството на подалия оставка премиер Анти Рене.

Финландската социалдемократическа партия избра Санна Марин пред Анти Линтман с малко мнозинство при резултат от 32 срещу 29 гласа.

Ако парламентът одобри кандидатурата й, тя ще се превърне в най-младият лидер в света и третата жена, която застава начело на финландско правителство, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн е на 39, докато украинският премиер Олексий Хончарук е на 35 години.

Коя е Санна Марин?

Марин е заместник-председател на партията, депутат от 2015 г. и до тази седмица служеше като министър на транспорта и комуникациите.

34-годишният министър на транспорта е номинирана да стане най-младият премиер на Финландия и третата жена, която застава начело на финландско правителство, уточнява BBC.

Санна Марин е отгледана в "семейство на дъгата" - живее в нает апартамент заедно с майка си и нейната партньорка. Тя е и първият човек в семейството си, който завършва университет. Има дъщеря на 22-месеца.

Санна Марин се издига бързо в редиците на социалдемократите, оглавява градската администрация в Тампере на 27-годишна възраст и става депутат през 2015 година. От юни т.г. е министър на транспорта и съобщенията.

Очаква се Санна Марин да положи клетва до края на седмицата.

Тя ще застане начело на коалиция, в която влизат 5 партии, чиито лидери са само жени. Четири от тях са на възраст под 35 години, а за финансов министър в новото правителство се спряга името на 32-годишната Катри Кулмуни.

Досегашният премиер Анти Рине подаде оставка на 3 декември, след като ключов коалиционен партньор - Финландски център - оттегли доверието и подкрепата си от кабинета. Рине беше подложен на критики заради реакцията на правителството на кризата с националната пощенска служба, чиито служители стачкуваха две седмици миналия месец. Всичко за причината за политически рокади във Финладния можете да прочете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители