Макрон и Путин потвърдиха желанието си ядреното споразумение с Иран да оцелее

5188
Макрон и Путин потвърдиха желанието си ядреното споразумение с Иран да оцелее
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е обсъдил с президента на Франция Еманюел Макрон ситуацията след излизането на САЩ от споразумението с Иран за ядрената му програма. Той потвърди, че Русия е за запазване на споразумението, като не смята, че има основания за неговото отменяне.

"Нашата позиция е добре известна. Считаме, че сделката трябва да остане факт", каза Путин. Той припомни, че е провел среща с генералния директор на МААЕ, на която е било потвърдено, че Иран изпълнява поетите ангажименти по споразумението.

ЕС и Иран потвърдиха ангажимента си по ядрената програма и се договориха за семинар на високо ниво

  ЕС и Иран по време на преговорите в Техеран се договориха да проведат в края на ноември в Брюксел семинар на високо ниво за ядр...

"Според мен последствията от евентуалното отменяне на това споразумение могат да бъдат много драматични, но ние приветстваме нагласите не само във Франция, но и в цяла обединена Европа за запазване на това споразумение. Разбираме, че това няма да е просто", каза Путин и подчерта, че Русия никога не е одобрявала и не е въвеждала едностранни санкции.

Иран трябва да запази ядреното споразумение и да изпълнява включените в него ангажименти, каза от своя страна Макрон по време на срещата си с руския президент. "Необходимо е да се направи така, и ние говорихме за това на срещата ЕС-Западни Балкани в София, че Иран неотклонно да изпълнява своите задължения в рамките на ядреното споразумение. И за да могат нашите компании да постигат прагматични споразумения със своите партньори, те трябва да запазят своите позиции, да осигурят икономическата си изгода и да запазят своето икономическо присъствие в Иран, независимо от американските санкции", заяви френският президент.

Макрон подчерта, че получената през последните дни информация от МААЕ е била позитивна. "В това отношение с президента на Русия имаме сходни позиции – искаме да запазим тези рамки за осигуряване на регионална сигурност", каза френският държавен глава. Той посочи, че по време на разговорите си с руския държавен глава е изразил и загрижеността си по други проблеми, свързани с Иран – като ядрената и балистична програма на страната след 2025г. и редица регионални въпроси. Той подчерта, че с президента на Иран Роухани вече има започнат диалог и той е възможен при условие, че всички се придържат към ангажиментите, съвместно одобрени през 2015 година /когато беше сключено споразумението/.

Путин каза още, че по време на преговорите с Макрон са обменили мнения и за ситуацията в югоизточната част на Украйна. "Акцентирахме върху важността на неотложното прилагане на Минските договорености за осигуряване на трайно и цялостно решение на украинската криза", подчерта руският ръководител.

Саудитска Арабия и ОАЕ ще говорят с Русия по въпроса с иранския петрол

Министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех и министърът на енергетиката и пром...

По време на срещата между двамата са били обсъдени и актуални въпроси за руско-френските отношения, както и международни проблеми. Подписани са били и двустранни споразумения и търговски документи, каза още Путин. Става въпрос за включване на Total в проекта за направа на арктически завод за втечнен газ (Arctic LNG 2). Има и сключено споразумение и между "Росатом" и френската държавна агенция за ядрена безопасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа