На училище в Русия - повтаряйте след мен: "Щастието на Родината е по-важно от живота"

5418
На училище в Русия - повтаряйте след мен: "Щастието на Родината е по-важно от живота"
Снимка: iStock

Министерството на просвещението на Русия въвежда уроци по патриотизъм "Разговори за важното". От методическите материали става ясно, че третокласниците трябва да бъдат навеждани на мисълта, че "щастието на Родината е по-скъпо от живота" и че за Родината "не е страшно да се умре." Петокласниците ще бъдат убеждавани, че "военната помощ на колективния Запад увеличава броя на жертвите от специалната операция" сред руските въоръжени сили, а на учениците от по-горните класове ще бъде приведен пример на герой, който е подмамил националисти към минно поле. Юристите се разминават в мнението си противоречат ли такива уроци на законодателството. Някои учители откриха в тях "опит на държавата да натрапи "партийната линия", информира КоммерсантЪ.

От новата учебна година във всички училища в Русия всеки понеделник ще започва с "Разговори за важното". Това е 30-минутен извънкласно занимание, като основните аспекти от темата на курса са "свързани с ключови аспекти от живота на човека в съвременна Русия".

На 12 септември (бел.ред. - учебната година в Русия започва на 1 септември) учителите трябва да проведат урока "Нашата страна - Русия" с "патриотизъм" и "любов към Родината", като основни "формиращи ценности."

За учениците от 1 и 2 клас занятията предполагат прослушването на песента "С чего начинается Родина?" (прозвучала за първи път във филма "Щит и меч" през 1968 г.). 

Очаква се учениците от 3 и 4 клас да могат да цитират пословиците "Щастието на Родината е по-скъпо от живота" и "За Родината-майка не е страшно да се умре."

В методическите препоръки за учениците от 5-7 клас се споменава военната операция в Украйна - тя се представя като "проява на истински патриотизъм." 

На учениците ще бъде предложено "творческо задание" с "решаване на проблемни ситуации". Такава ситуация е "молбата за помощ към Русия" от "народните републики на Донбас" и решението на президента Владимир Путин да започне "специалната операция за защита на населението на Донбас" и разоръжаването на Украйна. 

"Огромната военна и друга помощ на колективния Запад за украинските власти проточва бойните действия и увеличава броя на жертвите на операцията", пише в сценария на урока за петокласниците. 

В материалите има примери за героични действия на руските войници, в това число и история на капитан Александър Романов, който "изтласкал група украински националисти на минно поле." Ако се вярва на сценария "националистите" не са се взривили, а се предали в плен.

Тези примери се привеждат и в материалите, предназначени за учениците от 10 и 11 клас. В тях пише още, че истинските патриоти са "готови да защитават Родината с оръжие в ръце".

Членът на профсъюза "Учител", педагогът от Хорошевското училище Иван Меншиков смята подобни часове за "опит на държавата на натрапи партийната линия": "Има различни учители в сраната, някои са в ужас от случващото се, други го подкрепят (войната).

Учителят по история и обществознание от московското училище "Интелектуал" Александър Кондрашев казва, че в "Разговори за важното" се повдигат дискусионни теми, но съгласно сценария има само един вариант, който децата трябва да изберат. 

Интересен момент, че извънкласните занятия не са част от учебната програма и децата не са задължени да ги посещават, родителите могат да напишат отказ.

Според Кондрашев новите уроци не се вписват в концепцията за образованието: "Може би това е някаква подготовка за реформи в училището".

Адвокатът Виолетта Волкова не вижда противоречия в законодателството и сценария на новите уроци. "Възпитаването на любов към Родината не предполага действия в техен ущърб, но ги подготвя за отговорно отношение към себе си и околните - на примера на героичното поведение на хората, готови да пожертват личното в името на общественото". 

Но адвокатът Михаил Беняш определя подобни занятия, именно като "политическа агитация - това е опит чрез децата да се въздейства върху родителите, за да се създаде положителен имидж на действията на въоръжените сили на руската федерация в Украйна."

Беняш припомня "уроците по мир" в съветското училище, когато са разказвали за "ядрените бомбардировки: тогава казваха, че другарят Брежнев е умрял и вече няма кой да ни защити." 

"Мирис на нафталин" и влиянието на съветските учебници усеща политологът Константин Калачев: "Разбираем ли ще е този език за децата, ефективно ли ще бъде?" Според него новите уроци ще бъдат възприети просто като част от програмата.

Вече има данни, че украинците си връщат окупирани досега селища в Херсон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа