ООН отново поиска Русия да спре принудителното депортиране на деца

1618
ООН отново поиска Русия да спре принудителното депортиране на деца
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът на ООН по правата на човека поиска от Русия да предостави достъп и информация за украински деца и други цивилни, които са били насилствено прехвърлени на територия под неин контрол. Припомняме, че именно това действие на Москва бе в основата на издаването на заповед за арест на руския президент Владимир Путин от страна на Международния наказателен съд. 

Висшият орган на ООН по правата на човека прие резолюция, в която изисква от Москва "да прекрати незаконното принудително прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени лица в рамките на Украйна или в Руската федерация".

УНИЦЕФ: Над 500 деца са убити в Украйна от началото на войната

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) потвърди, че "най-малко" 501 деца са били убити в Украйна от началото на руската война, съобщи изпълнител...

Текстът беше приет с гласовете на 28 от 47-те членове на Съвета, 17 се въздържаха и само Китай и Еритрея се противопоставиха. В него се подчертава по-специално прехвърлянето на "деца, включително деца от институционални грижи, непридружени деца и отделени деца".

Депортирането от Кремъл на десетки хиляди деца от опустошената от войната Украйна в Русия или в окупирани от нея райони беше гореща тема по време на почти шестседмичната сесия на базирания в Женева съвет. Киев твърди, че от февруари тази година в Русия са били депортирани повече от 16 000 украински деца. "Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна са просто отвъд всякакво човешко разбиране", заяви украинският посланик Евгения Филипенко пред съвета. "Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне... на деца в Русия с цел тяхното превъзпитание и осиновяване", каза тя.

Насилственото транспортиране, прехвърляне и депортиране на украински деца е наистина отвратително", съгласи се посланикът на САЩ Мишел Тейлър. Китай обаче подложи резолюцията на гласуване, като представителят му Ли Сяомей заклейми текста като "инструментализиране на въпросите за правата на човека". Тя настоя, че за Съвета би било по-добре да подкрепи "диалога между Русия и Украйна" и да "спре да налива масло в огъня", предава БНР.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Татко, не тръгвай: Войната през погледа на украинските деца (ВИДЕО)

Войната е изпитание не само за големите. Тя оставя дълбоки белези и върху децата.  Думи понякога не са нужни. Следващите няколко ...

В резолюцията, която удължава с още една година разследването на високо равнище на нарушенията, извършени в контекста на руската война в Украйна, се изисква Русия да осигури достъп до всички прехвърлени лица. В нея се казва, че Москва трябва да предостави на "персонала на установените международни механизми за правата на човека и хуманитарни механизми безпрепятствен, незабавен, устойчив и безопасен достъп" до прехвърлените лица.

И призова за "надеждна и изчерпателна информация за броя и местонахождението на тези цивилни лица, както и да осигури достойното им третиране и безопасното им завръщане". Текстът призовава също така за предоставяне на "безпрепятствен, незабавен и устойчив достъп" до всички военнопленници и всички "незаконно задържани".

Разследващата комисия на високо равнище (COI), създадена от съвета преди година, за да разследва злоупотребите след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., заключи в първия си доклад миналия месец, че принудителното прехвърляне на украински деца е равносилно на военно престъпление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа