ООН: Средно шестима мигранти умират всеки ден в Средиземно море

1604
ООН: Средно шестима мигранти умират всеки ден в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Средно шестима мигранти са загивали всеки ден през 2018 година в опит да прекосят Средиземно море, се казва в доклад на ООН.

По-рано италианските власти съобщи за намаляване на общия общ брой смъртни случаи през миналата година, поради намаляване на общия брой, пресичащи въпросната територия. Но процентът на смъртните случаи се е увеличил до един на всеки 14 пристигащи през 2018 г. - от един на 38 година по-рано, предаде БГНЕС.

Докладът се появява след последната колизия, свързана с мигрантската криза, в която седем европейски страни се съгласиха да сложат край на проблема с 47 спасени мигранти, заседнали в хуманитарна лодка в продължение на 12 дни.

Германската хуманитарна организация Сий Уоч изправи Италия пред Европейския съд по правата на човека след като изтегли мигрантите от Средиземно море близо до Либия на 19 януари.

Популисткото италианско правителство, което заема твърда позиция за мигрантските лодки, отказа да позволи на лодката Сий-Уоч 3 да акостира, така че тя остана блокирана край Сицилия.

Над 200 души са загинали в Средиземно море от началото на годината

Над 200 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море от началото на 2019 година при неуспешни опити да достигнат до бреговете на Ев...

След това италианският премиер Джузепе Конте съобщи, че на 47-те мигранти ще бъде разрешено да слязат, след като "списъкът на приятелските страни", включително Италия, се съгласи да ги вземе.

Защо смъртността се повишава?

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини е гласът на опозицията на страната му към имиграцията, което е ключова част от предизборната му кампания.

В писмо, публикувано в италианския вестник „Куриере дала Сера“, той пише: "През 2018 г. има по-малко смъртни случаи, 23 370 акостирания в сравнение с 119 369 за предходната година. Тенденцията се потвърждава и в първите няколко седмици на 2019 г. "

Но последният доклад на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) подчертава по-високия процент на смъртните случаи сред тези, които предприемат пътуване, като посочва трудностите, пред които са изправени хуманитарните спасителни групи като причина.

Във всеки един момент всяка страна може да излезе от Глобалния договор за миграция

Всяка страна, присъединила се към Глобалния договор за безопасна, редовна и законна миграция, може във всеки един момент да излезе от н...

"Вероятно намаляването на капацитета за търсене и спасяване, заедно с некоординиран и непредсказуем отговор за влизане в пристанищата, е довело до увеличаване на смъртността", се казва в доклада.

Приблизително 2 275 души са загинали в предприетите пътувания през 2018 г., което е средно повече от шест всеки ден, уточнява ВВС.

Броят на загиналите е особено висок по маршрута към Испания, като е над четири пъти по-голям от този за 2017 година.

С какво се сблъскват мигрантите в Либия?

В доклада се казва, че отказът на Италия да приеме мигранти, спасени от либийското крайбрежие, съвпада с намалените операции за издирване и спасяване от европейските кораби – успоредно с това се наблюдава повишаване на "прихващанията" от страна на либийската брегова охрана.

Борисов: 40 млн. икономически мигранти от Африка може да се насочат към ЕС

За потенциална заплаха 40 милиона икономически мигранти от Африка да се насочат към Европейския съюз е станало дума на днешните официал...

В доклада се казва също, че тези хора са били прехвърлени в центрове за задържане, където са изправени пред "ужасяващи" условия.

"Задържаните са имали ограничен достъп до храна, а има и чести съобщения за избухване на туберкулоза“, се казва в доклада.

По отношение на спасените от европейски кораби, докладът критикува липсата на координиран отговор за тяхната съдба.

"При много случаи голям брой травмирани и болни хора са държани в морето в продължение на дни, преди да бъде дадено разрешение за слизане", се казва в него.

Той препоръчва да се засилят операциите по издирване и спасяване - но също така, в знак на "солидарност" между европейските нации трябва да се позволи преместването на търсещите убежище в други държави от ЕС, за да се облекчи тежестта на онези, които се занимават с "непропорционален брой молби за убежище".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Такса за киберсигурност: Нигерия е разгневена от новия вид данък

ООН е обезпокоена: Десетки случаи на холера в засегнатата от наводнения Кения

Путин се отказва от злато за военната си машина: Русия сменя страната във войната в Судан

Управляващата партия в Того печели парламентарните избори

Руски войски влязоха в база на американски военни в Нигер

Африканска държава депортира британски депутат заради Китай

Принц Хари и Меган Маркъл превземат Нигерия

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com