Полицаи и военни се включват в мегапротест срещу зеления сертификат в Австрия

43828
Полицаи и военни се включват в мегапротест срещу зеления сертификат в Австрия
Снимка: Pixabay

Полицаи и военни в Австрия обявиха, че отказват да контролират зелените сертификати в името на "свободата и човешкото достойнство". Техни представители заявиха също така, че ще се присъединят към голяма демонстрация срещу изолирането на неваксинираните от обществото, която е обявена за 20 ноември във Виена.

Само дни след като новият австрийски канцлер Александър Шаленберг реши да наложи ограничения на неваксинираните срещу COVID-19 австрийци, политици и синдикати призоваха за протести срещу тази „уникална мярка, която убива свободата“.

Два региона в Австрия въвеждат пълни ограничения

Два австрийски региона ще въведат пълни ограничителни мерки за всички хора от следващата седмица, за да ограничат рязко покачващите се ...

Херберт Кикел, лидерът на третата по сила партия в Австрия, дясната Партия на свободата (FPÖ), призова за "мегадемонстрация" на 20 ноември във Виена. Той нарече хода на правителството „система на корона апартейд“ и от профила си във Фейсбук заяви: „В Конституцията е записано, че всички граждани са равни пред закона. Но нашето правителство прави разлика между неваксинирани и ваксинирани хора. Това е недопустимо и противоконституционно! Борим се за основното си право на равнопоставеност!“

В понеделник пак във Фейсбук Кикел обяви, че е дал положителен PCR тест и въпреки че е с леки симптоми, е задължен да спазва 14-дневна карантина. По тази причина самият той ще бъде възпрепятстван да присъства на съботния протест, но по думите му това не променя нищо и той мислено ще бъде с всички протестиращи и ще ги подкрепя.

“Месеци наред на хората се казва, че това е „пандемия на неваксинираните“. Но фактите са различни. Броят на инфекциите се увеличава ден след ден, въпреки че неваксинираните вече са изключени от обществения живот. Хората бяха излъгани от правителството и скоро локдаунът ще бъде удължен за всички. Това е абсолютен провал!“, пише политикът във Фейсбук профила си.

Хаос в Австрия заради локдауна за неваксинирани

От вчера в Австрия е в сила т.нар. 3G правило, за да се отиде на работа. Това означава, че трябва да бъде представен сертификат за вакс...

От своя страна президентът на Съюза на австрийските въоръжени сили (FGÖ) Манфред Хайдингер също обяви, че възнамерява да "защити основните човешки права и свободи". Председателстваният от него съюз уточни в писмо, че „всеки“ има право да демонстрира в събота, дори тези, за които важи локдаунът".

Припомняме, че австрийският вътрешен министър Карл Нехамер издаде нареждане полицаите да извършват проверки на случаен принцип за спазването на забраните от страна на неваксинираните, които са около 2 милиона от населението на страната. Неваксинирани хора, които нарушават изолацията, са заплашени с глоби до 500 евро, а всеки, който откаже да се съобрази с проверките за ваксинационен статус, може да бъде глобен с 1450 евро. Новите ограничения важат за всички на възраст над 12 години, които нямат сложени две дози от ваксината. Освободени са единствено хората, които наскоро са се възстановили от вируса, пише CNBC.

Заповедта на министър Нехамер обаче бе отхвърлена и от полицейския синдикат, пише и сайтът infodujour.fr. Председателят на Социалдемократическите синдикати (FSG) и Синдиката на полицията Херман Грейлингер заяви в интервю за телевизия OE24.tv, че полицейските служители отказват да извършват подобни проверки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com