Разследващ журналист на BBC посочи 13 лъжи на Daily Mail за българските и румънските имигранти

50707
Разследващ журналист на BBC посочи 13 лъжи на Daily Mail за българските и румънските имигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският вестник Daily Mail, който вземаше особено активно отношение в предполагаемата имиграционна вълна от България и Румъния, най-вероятно ще трябва да отговаря пред Британската комисия по жалбите от медии по темата. Причината – разследващият журналист на BBC Джон Данцинг е изпратил до комисията 13 твърдения, в които посочва, че Daily Mail публикува невярна информация за българските и румънските имигранти.

Според Данцинг изданието лъже по отношение на доста неща, свързани с „имигрантската вълна” от България и Румъния във Великобритания. Журналистът подрежда 13-те твърдения на Daily Mail в материала „Продадено! Българи и румънци препълниха полетите и автобусите за Великобритания”, за които казва, че са лъжа. И припомня, че през миналата седмица точно Daily Mail публикува, че само 24 румънци са влезли на британска територия, след като са паднали ограниченията за трудовия пазар.

Твърдение 1: Една авиокомпания е удвоила броя на полетите си до Обединеното кралство по Нова година заради търсенето на билети от българи и румънци.

Камерън не смее да въведе по-строги мерки спрямо имигрантите

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че опасенията на консерваторите относно миграционната вълна във Великобритания са основателн...

Става въпрос за WizzAir, като от нискотарифната компания официално казват, че през 2013-та година имат само един пик на полетите до Острова – от 30%, при това през лятото. Освен това Daily Mail казва, че един билет на 1 януари тази година от Букурещ до Лондон бил 300 паунда. Всъщност билетът е 158 паунда.

Твърдение 2: Някои еднопосочни билети били продавани по 3 хил. паунда заради наплива.

Става въпрос за билети на Alitalia за полет от Букурещ, през Рим до Лондон. Тук изниква въпросът кой ще си купи такъв билет, след като има билети за директен полет от румънската до британската столица за 158 паунда?

Твърдение 3: Автобусите за Великобритания, тръгващи от София на 9 януари, били препълнени.

На 3 януари Джон Данцинг си купил билет за автобус от София до Лондон. Той пътувал с компания „Балкански рог” (Balkan Horn), а в рейса имало пет празни места. А мениджърът на компанията, Валентина Георгиева, му казала, че имат по-малко резервирани билети за Лондон, отколкото в началото на 2013-та година.

По-голям процент българи и румънци имат работата, отколкото британци

76,9% от българите и румънците, които живеят във Великобритания и са на възраст между 16 и 64 години, работят. Това сочат официалните д...

Твърдение 4: Българите и румънците са се готвели до последния момент, за да могат на 1 януари да се възползват от вдигането на ограниченията на трудовия пазар в държавите-членки на ЕС.

В статията си Daily Mail не казва директно, че става въпрос за българи и румънци, но от вестника казали на Данцинг, че читателите сами можели да направят връзката с Великобритания, ако решат. Според журналиста обаче самото изречение е достатъчна връзка.

Твърдение 5: 29 млн. души от България и Румъния щели да отидат във Великобритания след вдигането на рестрикциите.

На първо място това означава, че едва ли не всички в България и Румъния ще дойдат на Острова, защото 29 млн. обхваща кажи-речи цялото население на двете държави, казва Данцинг. В Румъния има 3,5 млн. деца на възраст под 15 години – и те ли ще могат да работят в Обединеното кралство, пита Данцинг. 1,2 млн. деца под 15 години има и в България, а пенсионерите в България и Румъния са над 4,5 млн. души. Отделно Daily Mail казва, че са въведени рестрикции за България и Румъния през 2005 година, а те са въведени през 2007 година. И рестрикцията означава, че в периода 2007 – 2014 година българи и румънци могат да работят на британска територия с работна виза.

Твърдение 6: Потребителка в популярен сайт написала, че със съпруга ѝ искали да знаят какви са социалните помощи при раждане на дете във Великобритания, защото искали да кандидатстват за такива.

Daily Mirror: На Острова идват по-малко българи и румънци, отколкото миналата година

По-малко имигранти от Румъния и България идват във Великобритания, отколкото миналата година, показва разследване на Sunday People. Пр...

Това твърдение е написано в Daily Mail, като медията казва, че го е взела от интернет форуми, но не уточнява от кой точно. Отделно когато Данцинг поискал да му посочат форумите, от вестника отказали.

Твърдение 7: Александра Джонгова, която е собственик на агенция за набиране на работна ръка в София, казала, че помага на свои сънародници да опознаят в детайли социалната система на Великобритания, а не да си търсят работа.

Джонгова е съдружник във фирма „Анонс” и е казала пред Данцинг, че никога не е разговаряла с Daily Mail. Оказва се, че вестникът е говорил с Даниел Калинов, който е сътрудник на Джонгова. При това разговорът е бил за статията „Шефовете на мафията нямат търпение да наводнят Великобритания с просяци, когато паднат ограниченията на трудовия пазар”. И материалът е публикуван през ... февруари 2013-та година.

Твърдение 8: Фирма предлагала на румънци да им помогне да не плащат глоби на данъчните власти на Острова.

Средиземно море е поискал името на въпросната фирма, но не е получил отговор от Daily Mail. Отделно вестникът е писал за анонимна фирма, която намирала работа на румънци на британска територия и неин служител казал, че „румънците използват британската социална система”. Името и на тази фирма не е ясно.

Изобретателността на Лондон срещу българите и румънците няма край

Нови мерки и ограничения на евентуален приток от имигранти се въвеждат и обмислят във Великобритания. Според една от мерките безработн...

Твърдение 9: Daily Mail питал компанията Priority Point, която консултира румънци по отношение на живота във Великобритания, дали може да помогне на румънка с две деца и без документи да взема социални помощи, докато живее във Великобритания и си търси работа като домашна помощница. Priority Point казали, че няма проблем и че първо ѝ трябва номер на социална осигуровка, а после ще взима помощи.

Джон Данцинг се обадил на мениджъра на Priority Point Кристина Хайчу и ѝ прочел какво е написал вестника. Тя отвърнала: „О, Боже мой” и обяснила, че никой от британската медия не я е търсил и тя не е говорила пред изданието.

Твърдение 10: Туристическите агенции в София и Букурещ съобщили, че има невероятно голямо търсене на билети за Лондон. На Централната автогара в София Светланка Бючева, туристически агент, казала, че фирмата ѝ продала всичко до 9 януари.

Оказало се, че въпросният туристически агент е неоткриваем. Възможно е да има грешка в името, защото звучи твърде странно (Beaucheva), но по-странното е защо Daily Mail не казва за коя компания работи Светланка. Статията излиза на 31 декември 2013 година, а Данцинг казва, както и при твърдение 3, че е резервирал и пътувал на 3 януари с автобус от София до Лондон, а в него имало пет празни места.

Твърдение 11: Мениджър на българската компания „Каратс” казал, че цените на билетите скочили заради търсенето.

Лондон увери Вигенин, че няма да има дискриминация на българите

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заяви, че по време на разговорите си в Лондон е получил уверения, че британските власти...

И от „Каратс” казват, че никога не са говорили с Daily Mail, а отделно нямат автобуси до Великобритания. Мениджърът им Божидар Стаменов е заявил, че компанията не се интересува от дестинации до Великобритания.

Твърдение 12: Шофьор от „Балкански рог” (Balkan Horn) казал, че било пълно и много хора българи) тръгвали за Англия заради отварянето на трудовия пазар.

От „Балкански рог” също казват, че не са говорили с Daily Mail. Отделно компанията твърди, че места на автобусите до Лондон е имало. От Daily Mail обясняват, че човекът от компанията, който говорил с тях, не искал да му казват името. Данцинг обаче го намира за странно, защото говорил няколко пъти с компанията и служителите ѝ били много отзивчиви, без да се крият или шикалкавят.

Твърдение 13: Йон Приотеса, управител на провинция Долж, казал, че от този окръг за Великобритания щели да заминат 70 хил. румънци през 2014-та година – два пъти повече, отколкото през 2013 година.

Приотеса коментирал пред Данцинг, че това било изопачаване на негова реч, произнесена при откриване на директна авиолиния на WizzAir от Крайова до Лутън. Приотеса всъщност говорил за пътникопотока от всички полети за всички дестинации от Крайова по цял свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com