Румъния отново предложи мъж и жена за еврокомисар по транспорта

1263
Румъния отново предложи мъж и жена за еврокомисар по транспорта
Снимка: European Commission

Румъния беше една от малкото страни, която спази молбата на Урсула фон дер Лайен и заради критерия равен брой мъже и жени в Комисията, страната предложи двама кандидати - Рована Плумб и Дан Ника. Затова правителството на Дънчила не се затрудни да даде алтернатива на спряната още на правна комисия кандидатурат на Плумб. Този път премиерът отново спази традицията и предложи евродепутата Дан Ника и зам.-министъра на външните работи Мелания-Габриела Чот. Един от двамата трябва да замени провалилата се още при правна комисия в ЕП Рована Плумб.

Дан Ника е втори мандат евродепутат, тази година през май той влезе през листата на управляващите Социалдемократи в Румъния. Бил е депутат и министър по комуникациите и информационните технологии в кабинета на Адриан Нъстасе (2000 – 2004 г.). Минава и през поста министър на вътрешните работи при премиера Емил Бок, който в крайна сметка го уволнява. В първия кабинет на Виктор Понта Ника отново отговаря за комуникациите.

ЕП отхвърли трети номиниран за еврокомисар, този път от Франция

ЕП върна трети номиниран от председателя на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен на резервната скамейка. Този път това е пре...

Дан Ника обаче също не е с чисто минало. Срещу него има разследване в Румъния, което започва по време на първия му мандат като министър на комуникациите. То е за една от най-мащабните корупционни схеми в Румъния. Става дума за договор за лицензи за операционната система на Microsoft за цялата държавна администрация, подписани с една фирма, без проведен конкурс .

Дело така и не е започнало, въпреки съмненията на разследващите, че Ника е злоупотребил с власт. Антикорупционната прокуратура вв страната е спряла разследването поради изтекла давност на престъплението. Този случай е смятан за най-големия провал на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния, ръководена тогава от Лаура Кьовеши - новият главен прокурор на Европейския съюз.

Точно заради възможни съмения в чистото минало на кандидата или отново за да спази принципа да номинира мъж и жена премиерът Виорика Дънчила обяви и "резервен кандидат за комисар" – зам.-министъра на външните работи с ресор европейски въпроси Мелания-Габриела Чот.

„Ако се изисква да бъде предложена жена, това ще бъде Чот“, каза Дънчила. Чот е член на Социалдемократическата партия от 2004 г., но едва през 2017 г. заема публична длъжност. Според румънски медии името ѝ се появило в разговорите за евентуален кандидат едва във вторник (1 октомври) следобяд на партийно събрание на управляващите. Тя е смятана за по-безопасния избор за кандидат за комисар и се очаква Фон дер Лайен да предпочете нея, за да се запази балансът между половете в Комисията.

Орбан предложи дипломат за еврокомисар

Премиерът Виктор Орбан номинира нов унгарски кандидат за Европейската комисия днес, след като европейските депутати отхвърлиха първия м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа