Русия достигна Африка по разпространение на СПИН и то не заради наркотици и хомосексуални

10619
Русия достигна Африка по разпространение на СПИН и то не заради наркотици и хомосексуални
Снимка: pixabay.com

В Русия се разболяват от СПИН 10 пъти по-често, в сравнение с ЕС. Това сочат данните на Роспотребнадзор, обявени в края на септември, съобщи Новая Газета. В някои региони на Урал и Сибир рискът от инфекция е дори по-висок  - 20 и 35 пъти по-висок, отколкото в Европа и вече е сравним с този в Африка. 

В момента с ХИВ в Русия живеят над 1,1 млн. души и то по официални данни. В действителност броят им може да е 1,5 млн. души. Щетите за икономиката от разпространението на вируса се оценяват на 22,5 млрд. рубли годишно. Това са преките разходи на държавата за лечение, изплащане на пенсии за инвалидност и косвени загуби заради преждевременна смърт, казват от Роспотребнадзор. Въпреки това стратегията на правителството по борбата със СПИН не предвижда кардинално подобряване на ситуацията и изглежда неефективна. 

Научен парадокс: ХИВ може да бъде изцяло елиминиран, а СПИН - изцяло излекуван, но трябва да си болен от рак

Напълно излекуван от вируса на ХИВ – този, който предизвиква СПИН. Това отдавна не е новина – още от 2008 година насам. Но ...

Подобен ръст на новите случаи на инфектиране с ХИВ, каквито се наблюдават в Русия, няма нито в Украйна, нито в Турция, нито дори в Таджикистан. През 2019 година Русия влезе в топ 25 държани, където ХИВ се разпространява най-бързо. В тези 25 държави са само страни от Африка и Русия.

Най-много случаи са регистрирани в Кемеровска област. Там са отбелязани три пъти повече нови случаи над средното за страната. 

Русия ще се бори срещу СПИН с нравственост и без презервативи

Академик Вадим Покровский, началник на Федералния център по борба със СПИН, отбелязва, че ниският ръст на разпространение на ХИВ в западните страни се дължи на кампании, свързани с използването на презервативи, профилактични програми сред хомосексуалните мъже, секс работниците, употребяващите наркотици.

"Освен това от тази година във Великобритания е въведено задължително сексуално образование. Страните от Западна Европа влагат много средства за профилактични програми, а в нашата страна няма такива", отбелязва Покровский. 

Епидемията, за която никой не говори

Откакто COVID-19 се появи за първи път в Китай в края на миналата година, всички останали вируси останаха на заден план. Това, естестве...

Първата вълна на разпространение на ХИВ се случва в края на 90-те години на миналия век по време на т.нар. "хероинов шок". Оттогава за ХИВ се тестват задължително донорите на кръв, бременните, хирурзите и чужденците, получаващи разрешение за работа или жителство. Вероятно ръстът на заболяването се държи и на това, че след тестването инфектираните са установени.

От 2005 година заболеваемостта отново започва да нараства. Оказва се, че сексуалното образование не достига не само до младежите, но и до възрастните.

"Втората вълна беше свързана с това, че ХИВ излезе от групата на хората, употребяващи наркотици и започна да се разпространява по полов път (незащитени хетеросексуални контакти). Хората, които са били младежи през 90-те години, не са изградили навика да ползват презервативи, смятат експертите. 

През 2017 година броят на новите случаи достига рекордните 107 хил. души, а пред 2019 пада до 97 хил. 

В Русия е прието да се мисли за ХИВ, като за болест на маргиналните групи - наркомани, затворници, младежи от неблагополучни семейства. Но през последните пет години СПИН престана да е болест на наркозависимите. Сега той се предава най-често чрез обикновен, незащитен сексуален контакт. 

Четвърти пациент се излекува напълно от ХИВ

Четвърти пациент в света се излекува напълно от вируса на ХИВ, пишат световните агенции. Мъжът, който живее с вируса от 80-те години на...

В 65% от новите случаи, регистрирани през 2020 година, заразяването с ХИВ е станало след хетеросексуален контакт и само по-малко от една трета - с употребата на наркотици.

Само 55% от болните получават антиретровирусна терапия, това означава, че останалите 45% продължават да предават вируса на други хора. 

"Защо у нас се появяват организации, които получават пари от чужбина? Ами защото правителството ни и регионалните власти дават много малко пари на обществените или държавните организации за провеждането на профилактични мероприятия", отбелязва още Покровский. 

Друг мит е, че СПИН е болестта на младите. Така е било преди 20 години. През 2000 г. една четвърт от заразилите се са били между 15 и 20-годишни. Сега е различно. През 2019 г., според най-новите данни, 40% от новите случаи са установени в групата на хора между 30 и 60 години и още толкова в групата на хората над 40 години. 

Основният значим проблем е стигмата. Заради нея хората не искат да се тестват. Има хора, които толкова се страхуват да не се разбере, че са болни, че пристигат за лечение, когато вече са много зле. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа