Савченко може да получи доживотна присъда

2232
Савченко може да получи доживотна присъда

Украинският депутат, преди прославян като героиня и символ на съпротивата срещу Русия - Надежда Савченко - сега може да получи доживотна присъда за подготвянето на терористична атака в Киев, съобщават медии от украинската столица.

Бившият боен пилот Надя Савченко, която е на 36 г., е обвинена от прокуратурата в планирането на „мащабна терористична атака“ в Киев, която щяла да доведе до „море от кръв“, пише AFP.

Свалиха имунитета на Савченко, има разрешение за ареста ѝ

Свалиха имунитета на Надежда Савченко - украински депутат, смятан преди време за символ на съпротивата срещу Русия, сега обвинен в заго...

Прокурорът Олександър Баник каза в петък, че властите имат „основателни причини“ да подозират Савченко в подготовката на нападение, което по неговите думи се наказва и с доживотни присъди.

Депутатският имунитет на Савченко ѝ беше отнет от парламента, като законодателите също така наредиха ареста ѝ. В петък бившата героиня обяви гладна стачка, докато съдът заседаваше върху решението дали тя трябва да остане в ареста.

Облечената с черна фанелка с бял тризъбец, държавния символ на Украйна, Савченко заяви, че делото срещу нея е "политически мотивирано". Тя добави, че била под наблюдение в продължение на около година, отбелязва още БГНЕС.

В изказване пред законодателите в парламента главният прокурор Юрий Луценко обвини жената, че е сключила сделка с лидери на сепаратистки райони, подкрепяни от руснаците, за да получи оръжие и да сее хаос в Киев. Той показа на законодателите 30-минутен видеоклип на жена, която приличаше на Савченко, говореща за намеренията си да атакува парламента.

Савченко заяви, че Парубий доставил снайперите на Майдана през 2014 г.

През 2014 година, протестиращите на Майдана са разполагали с оръжие, което се е употребявало със знанието на организаторите на митинга,...

"Аз самата със сигурност ще мога да хвърля шест гранати", казва жената във видеото. Самата Савченко гледаше излъчването с усмивка, но не даде никакво обяснение. Тя нито потвърди, нито отрече обвиненията срещу нея, но по-рано е казвала, че би подкрепила „военен преврат“ в Украйна.

Actualno.com припомня, че през 2014 г. Савченко беше заловена, докато се сражаваше срещу подкрепяните от Кремъл сепаратисти в Източна Украйна. Савченко бе призната за виновна за участието си в убийството на двама руски журналисти.

Тя изкара около две години в руски затвор и беше обявена за символ на украинската съпротива, след като няколко пъти обяви гладни стачки зад решетките. Савченко се завърна триумфално в родината си през май 2016 г. след размяна на затворници. Но политическата ѝ кариера тръгна надолу, откакто стана депутат от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа