След Бахмут и Авдеевка: Следващата голяма касапница е близо (ВИДЕО)

10091
След Бахмут и Авдеевка: Следващата голяма касапница е близо (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Руснаците продължават да атакуват в много области, наличните им ресурси в жива сила, предимството в артилерията и повече оборудване позволяват натиск в няколко посоки на фронта едновременно. В Часов Яр има опасност съвсем скоро руски части да влязат в града и да се започне уличен бой – предвид ситуацията със сегашните руски позиции до града. Ако проблемът с координацията в Работино (10 километра южно от Орехов, основният успех на провалената украинска контраофанзива от лятото на 2023 година) не бъде решен в бъдеще, врагът ще превземе селото – там руснаците бяха отблъснати от позицията им в местното училище, но сега опитват да се закрепят на няколко позици в южната част на селото. Това накратко гласи най-новият обзор на един от най-авторитетните украински канали в Телеграм, следящи войната в Украйна – Deep State.

На този фон, при който Русия явно опитва всячески да направи голям пробив и да се приближи до успех, който да позволи на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, Кремъл засили реториката си със заплахи срещу НАТО. Поредната отправна точка – Франция и евентуалното разполагане на френски военни в Украйна. Според американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) разговорът на руския военен министър Сергей Шойгу с френския му колега Себастиен Лекорню е директен опит на Москва да сплаши Париж, за да се прече възможността за повече западна помощ за Украйна, която да провали руските намерения за по-бърз успешен за Русия край на войната: Разговори Франция - Русия: Какво си казаха Лекорню и Шойгу по телефона?

Че има координиран руски опит за натиск е ясно и от среща на руския външен министър Сергей Лавров със 70 посланици от незападни страни, на която той пак повтори как Русия е готова за мирни преговори при нейните условия за Украйна, посочва ISW. За какви условия става въпрос, припомнете си: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Същевременно, самият Путин говори пред руските синдикати и ги предупреди, че в следващите години Русия "абсолютно сигурно" ще изпитва недостиг на хора в икономиката – ISW цитира съобщение в официалния сайт на Кремъл. Защо – повече от ясно е какви са последствията като жертви за Русия заради подпалената от него война с Украйна.

ОЩЕ: Взрив след взрив: Дронове засипаха две от най-важните руски ВВС бази (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете не се променя. По целия фронт украинците отчитат 65 бойни сблъсъка за последните 24 часа – точно толкова, колкото и предишното денонощие. Картината обаче вече е много по-различна.

(КАРТА) Най-горещото направление отново стана това при Бахмут. Там руснаците вече атакуват Часов Яр – украинският генщаб съобщава за цели 30 отбити руски пехотни атаки през последното денонощие. Под натиск, освен Часов Яр, са още Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), Андреевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут), Спирно и Ступочки. Има видеокадри, показващи как украинската армия спира голяма руска атака с бронирана техника, в която са участвали около 30 превозни средства (по път Т0506 Хромово - Часов Яр, като по украински данни са унищожени 11 танка и БТР-а от 25) – а украинският генщаб изрично казва, че руската военна авиация извършва тежки бомбардировки с авиационни бомби.

Според украинския телеграм канал Deep State руски части са достигнали до най-крайните къщи от изток в Часов Яр, но не е успял все още да установи позиции в някоя от по-високите сгради. Каналът твърди и, че в Ивановско ситуацията е малко по-стабилна, но руското превъзходство във войници оказва голямо влияние. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, твърди, че руснаците са в покрайнините на микрорайон "Канал", най-източното предградие на Часов Яр (на запад от Богдановка, която е на 5-6 километра северозападно от Бахмут) и са на позиция при канала "Северски Донец – Донбас", който е основна защитна линия преди града:

(КАРТА) Освен всичко друго, руснаците се активизираха и по линията от Соледар към Весело. Соледар падна преди вече над една година в руски ръце – а руският пропагандист и кореспондент на "Известия" Александър Сладков публикува видео от малкото миньорско градче, с население от около 10 000 души преди войната. Кадрите са показателни – над година по-късно разрухата е пълна и когато се разхождаш сред отломките, много внимаваш да не ти дойде на гости като за последно някой дрон:

Новопавловското направление (на запад от Маринка: селата Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка, както и Урожайно и Велика Новоселка) също остава горещо – над 20 отбити руски пехотни атаки. Специално за Урожайно и Старомайорско Deep State предупреждава, че методично руските части превземат позиции на висок терен южно от селото, макар и много бавно, но ако завършат процеса с определен набор от позиции, то Урожайно ще стане много трудно защитимо, защото се намира в низина. При Красногоровка, Григоровка и село Победа няма промени, добавя украинският източник - същото пише и руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов.

Ситуацията в Новомихайловка обаче се влошава, предупреждава украинският телеграм канал. Това твърдение кореспондира със съобщения от предишните дни, че руснаците опитват все по-упорито да обкръжат селото от три страни – изток, юг и север, като все още от север не са завзети необходимите позиции за атака - ВИДЕО, 18+ от жестоките боеве.

През последните 24 часа на запад от Авдеевка стана тихо – само 2 отбити руски пехотни атаки. Тук руснаците атакуват Семьоновка и Уманско, но не са влезли в двете села. Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка) още не е паднало, при Невелско (15 километра югозападно от Авдеевка) руснаците са загубили няколко позиции, добавя Deep State. "Рибар" пише, че украинците опитват да направят флангова контраатака югозападно от Тоненко, както и от Първомайско към Водяне.

ОЩЕ: Руската тактика за голям пробив на фронта в Украйна: Оценка от САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Украинските спецчасти показаха зрелищно ВИДЕО как пленяват руснаци в Харковска област

Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО)

Насред руското настъпление: Зеленски пристигна в Харков

Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Проучване: Младите французойки все по-често посягат на живота си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа