След изборите: Започва ли нова ера в турската политика?

4872
След изборите: Започва ли нова ера в турската политика?
Снимка: Getty Images/Guliver

Резултатът от повторните избори в Истанбул беше почти сигурен в нощта на 6 май, когато Върховния съд отмени резултатите от изборите на 31 март, а оттам и победата на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу след оспорването на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), пише в анализ за „Хюриет“ Серкан Демирташ, цитиран от БГНЕС.

Тук могат да бъдат цитирани някои основни причини: Първо и най-важно, оправданието на съда за анулирането на победата на Имамоглу далеч не беше убедително за турското обществено мнение. Това беше голям удар върху чувството за справедливост и съвестта и роди още по-голямо съчувствие към Имамоглу като страдащ от това противоречиво съдебно решение.

Увеличилата се разлика в гласовете между Имамоглу и Бинали Йълдъръм от ПСР доказа, че дори онези, които са гласували за последния на мартенските избори, са променили своята позиция. Така Имамоглу увеличи гласовете си с повече от половин милион за по-малко от шест седмици.

Вторият въпрос, който си заслужава да се спомене, е задълбочаващата се непохватност на партията на ПСР, когато става въпрос за генериране на нови политики и стратегии за промяна на перспективите на хората. Последният кюрдски ход, например, бе оценен като много разрушителен.

Писмо, подписано от лидера на терористите Абдула Йоджалан дни преди изборите, призоваващо кюрдските избиратели да останат неутрални, просто не проработи. Точно обратното, това допълнително доведе до отнемане на някои националистически гласове, като консолидира членовете на Демократичната народна партия (ДНП) да застанат на страната на Имамоглу. Придружено от влошените икономически условия, влиянието на ПСР почти е загубило ефективността си в контролирането и оформянето на общественото мнение.

Ердоган трябва да вземе Имамоглу по-насериозно

Сигурно е, че и двата лагера, Народният алианс на ПСР и на националистите и Алиансът на нацията на РНП и Добрата партия ще използват резултатите от изборите в Истанбул от гледна точка на бъдещите си постижения.

Президентът и председател на ПСР Реджеп Тайип Ердоган със сигурност ще трябва да обмисли основните причини за това поражение в Истанбул, второ за по-малко от три месеца. Истанбул, с повече от 10 милиона избиратели, представлява една пета от цяла Турция и всяка нарастваща политическа тенденция в този град би резонирала в останалата част на страната.

Плюс това Ердоган ще трябва да вземе по-насериозно кмета на Истанбул Екрем Имамоглу. Победата на Имамоглу в Истанбул през 2019 г. наподобява в много отношения на възхода на Ердоган като млад и динамичен политик през 1994 г. когато бе избран за кмет на Истанбул. През последните шест месеца Имамоглу се прояви като умерен, но силен, мъдър, динамичен и спокоен социалдемократ, през цялото време отворен да достигне до всички различни политически и социални групи.

Трудности за ПСР

Първото изявление на Имамоглу в неделя вечер беше важно в това отношение. Той отправи призив към президента Ердоган, че е готов да си сътрудничат за разрешаването на спешните проблеми на Истанбул. Националният алианс видя резултатите от това партньорство и вероятно ще го продължи през следващите президентски и парламентарни избори през 2023 г., ако не и преди това.

Друг сериозен проблем за Ердоган ще се появи, ако дисиденти като Абдула Гюл, Али Бабаджан и Ахмет Давутоглу решат да сформират политическа партия и да привлекат редица парламентаристи от ПСР. Смята се, че резултатът в Истанбул допълнително насърчава Гюл и Бабаджан да ускорят работата си за институционализиране на тяхното движение.

Като се има предвид, че турската икономика ще бъде изправена пред нов набор от санкции от Съединените щати относно разполагането на С-400, всички тези алтернативни политически движения ще намерят много по-добра възможност да бъдат чути от обществеността.

В светлината на всичко това, Ердоган трябва да бъде доста радикален в мерките си, за да избегне по-нататъшно отслабване. Промяната в правителството и ПСР организациите, както и рекалибрирането на външната политика и икономиката изглеждат неизбежни за тази цел.

Нова ера

Този процес помогна на Кемал Калъчдароглу, ръководителя на РНП и Мерал Акшенер от Добрата партия да укрепят позициите си.

В неделните избори Имамоглу бе избран за кмет на Истанбул, като спечели около 55% от гласовете, което е един от най-високите резултати на опозицията в избори. Като собственик на фразата „Този, който спечели Истанбул, печели Турция“, Ердоган е обект на едно от най-болезнените поражения в дългата си политическа кариера.

Този сигнал е нова, но много по-различна ера за турската политика. Възходът на Имамоглу като политик от ново поколение получи своето доказателство в неделя, с перспективи той със сигурност да изгради репутация на кмет на Истанбул.

Въпреки че е твърде рано да се правят предположения за това, което може да се случи по-нататък, като твърдението, че нищо няма да бъде същото, няма да бъде преувеличение.

-----------------------------------------------------

Серкан Демирташ, „Хюриет“, превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа