Смъртоносната ракета в Полша: Какво се знае до момента?

2873
Смъртоносната ракета в Полша: Какво се знае до момента?
Снимка: Getty Images

След като ракета падна в полското село Пшеводов (Пшеводув) и доведе до смъртта на двама души във вторник, целият свят е отправил поглед към НАТО. Засега Алиансът отказва категорично да обвини Русия за случилото се, като генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че жертвите са загинали при "трагичен инцидент".

Към момента е установено от властите в Полша, че ракетата, ударила складовете за сушене на зърно, е „руско производство“. Това не изключва украинската ПВО-система C-300. Американски официални източници заявиха пред „Асошиейтед прес“ по-рано днес, че ракетата е изстреляна от Украйна в защита срещу руска ракета. Припомняме, че вчера руснаците нанесоха над 90 ракетни удара по различни градове в Украйна, като украинската ПВО е свалила 73 от тях.

Стефан Янев за ракетите в Полша: По-скоро изглежда като инцидент

Преди да имаме окончателни резултати е рано да даваме категорични оценки. Не мисля, че в момента трябва да бием камбаната и да казваме,...

За украинска ракета 5В55 от комплекс C-300 говорят и в руското информационно пространство - специално канали в "Телеграм". Популярният руски телеграм канал "Рибар" е един от източниците на такава информация, но изрично заключва, че украинската ракета е изстреляна в защита срещу руското ракетно нападение от вчера.

Днес по обяд излезе информация, че президентът на САЩ Джо Байдън е казал пред Г-7 и НАТО, че ударът в Полша е бил причинен от украинската система за противовъздушна отбрана (ПВО). Това твърди агенция „Ройтерс“, позовавайки се на неназован източник от Алианса.

По-рано в сряда Байдън обяви, че е „малко вероятно“ падналата ракета в граничното на Украйна полско село да е изстреляна от Русия. Москва отрече да е изстрелвала целенасочено ракети по полска територия. В момента НАТО провежда спешна среща след инцидента, който е станал вчера следобед.

Полските ПВО-системи и определени части от армията – както от сухпътните, така и от военноморските сили, са във висок режим на готовност, обяви министърът на отбраната Мариуш Балжчак, цитиран от местното радио ZET. Премиерът Матеуш Моравецки се срещна с президента на страната Анджей Дуда - час преди провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност във Варшава.

Междувременно полската полиция публикува снимка от мястото на удара, където е имало складове за сушене на зърно. Сега се вижда голям кратер:

Полша: Никоя ПВО система не може да защити цялата територия на една страна

Полският генерален щаб коментира падналите ракети близо до границата с Украйна като заяви, че нито една система за противовъздушна отбр...

Русия обяви, че замесването на Москва е "целенасочена провокация", а зам.-ръководителят на Съвета за сигурност и бивш президент Дмитрий Медведев пак предупреди за риск от "световна война".

Позицията на България е, че веднага ще се свика Съвета по сигурността към Министерски съвет, но след като партньорите от НАТО и ЕС излязат с позиция, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

Китай призова за "спокойствие", Белгия - за "сдържаност", а германският канцлер Олаф Шолц каза "да не се правят прибързани заключения". Позицията на нидерландския премиер Марк Рюте и на финландския външен министър Пека Хаависто е, че каквото и да се е случило, то нямаше да бъде факт, ако не бяха руските ракети по Украйна вчера.

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към членовете на Г-20 на срещата им в Бали, Индонезия, заявявайки, че сред тях има терористична държава - Русия.

Две комисии в НС ще имат съвместно заседание заради ракетите в Полша

Днес парламентарните комисии по външна политика и отбрана ще проведат съвместно заседание по повод напрежението след инцидента с паднал...

Г-20 осъди войната на Русия в Украйна, но не се включиха всички държави. Всички обаче се обединиха около едно - да не се използва ядрено оръжие, нито да се отправят заплахи с него.

Членките на НАТО трябва да решат дали да активират Член 4 от Договора за НАТО, както се говори от снощи. Той като цяло е считан за отправна точка за мащабни операции на НАТО и е предвиден за спешни ситуации. Той официално призовава за консултации по военни въпроси, когато "териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от страните е застрашена". Идеята е да има обсъждане при спешна ситуация и да се вземе общо решение как да се действа.

Засега се отхвърля версията, че Алиансът ще прибегне до Член 5 от Вашингтонския договор, който е основополагащ и гласи: "Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област“.

ОЩЕ: Какво гласи член 5 от Договора на НАТО и кога може да бъде активиран?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com