Зеленски не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия

5203
Зеленски не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия
Снимка: принтскрийн/Facebook/Володимир Зеленський

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не вярва Путин да прибегне до използването на ядрени оръжия - макар че предупреди, че украинското разузнаване смята, че Русия може да е минирала Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, в подготовка на инсценирана експлозия, за да спре напредъка на украинските сили, стана ясно от негово обширно интервю за ABC news от Киев.

Зеленски повтори, че "никога" няма да се съгласи да отстъпи каквато и да е територия на руските нашественици, включително незаконно анексирания Кримски полуостров, но призна, че е възможен друг край на 500-дневната война, предава БТА. ОЩЕ: Украинският посланик към германски депутат за касетъчните бомби: Върви по дяволите

В разговора с Марта Радац Зеленски не оспори информацията на “Вашингтон пост”, че украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс при неотдавнашното му посещение в Киев, че целта на новата контраофанзива е украинските войски да се приближат до границата на Крим и след това руският президент Владимир Путин да бъде принуден да започне преговори.

Запитан дали това е "осъществимо", Зеленски отговори: "Ами, абсолютно ясно е, че в този момент, когато Украйна  достигне административната граница с временно окупирания украински полуостров Крим, е много вероятно Путин да бъде принуден да потърси диалог с цивилизования свят…" ОЩЕ: Провал след провал: За 500 дни Русия не успя да постигне нито една от целите си в Украйна

Украинският президент заяви, че не изпитва "никакъв натиск" да постигне успех по-бързо, тъй като някои западни служители съобщават, че са разочаровани от бавния темп на контраофанзивата. ОЩЕ: Разминиране с машина в Украйна: Ето как става (ВИДЕО)

"Днес инициативата е на наша страна", каза Зеленски. "Напредваме, макар и не толкова бързо, колкото ни се иска. Но напредваме", каза той. Той определи предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, като "много важна".

Той говори оптимистично и за бъдещето на страната си - когато и да приключи кръвопролитието. "Украйна вече има място в света за себе си. Смятам това за факт", каза той. "Вече сме страна, която е уважавана, страна, която наистина се бори за човешки ценности, за човешки права, за свобода, за демокрация."

Зеленски отговори и на въпрос опасните според него сигнали в американската политика за намаляване на помощта за Украйна в критичен момент от конфликта. ОЩЕ: Путин нанесе удар по руското командване в Украйна: Слуховете се множат

"Това е вътрешен, вътрешнополитически въпрос. Американците трябва да го решат и аз не бих искал да се намесвам", каза Зеленски. "Но за нас е важно да се запази двупартийната подкрепа за Украйна. Разбираме, че от определени политици в САЩ идват опасни сигнали относно намаляването на помощта за Украйна", коментира Зеленски. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Руснакът канибал, който си опържи човешко сърце с лук, излезе от затвора, за да воюва в Украйна (СНИМКИ)

Сателитни снимки: Украйна е поразила поне една ракетна установка при последния удар в Джанкой

Черните таксита в Лондон съдят американската Uber за стотици милиони

Първата задача на F-16 в Украйна: Новини от Военновъздушните сили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа